Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Varjakansaari herää eloon Oulunsalon kunnan juhlakonsertissa

Oulunsalo Soi

Varjakansaari herää eloon Oulunsalon kunnan juhlakonsertissa

Tiedote.
Julkaistu: 02.08.2012 klo 13:00
Julkaisija: Oulunsalo Soi

Oulunsalo Soi – Oulun seudun XV musiikkijuhlat vie konsertin Varjakansaaressa muutaman vuoden tauon jälkeen. Saaren konttorirakennuksessa 6. elokuuta järjestettävä tilaisuus on samalla Oulunsalon kunnan 130-vuotisjuhlakonsertti. Festivaalin taiteellinen johtaja, mezzosopraano Virpi Räisänen luo saareen jännittävän seikkailun ohjelmavalinnoillaan.


Schubertin Tyttö ja kuolema luo hiuksia nostattavan tunnelman

Franz Schubert oli yksi musiikinhistorian suurimmista ja mahtavimmista säveltäjistä, jonka keskeisintä tuotantoa olivat mm. jousikvartetot. Varjakansaaressa kuultava numero 14 d-molli, D. 810 kantaa dramaattista lisänimeä Tyttö ja kuolema, ja sitä pidetään yhtenä kamarimusiikin merkkipaaluista. Teoksen valmistumista edeltäneet vuodet olivat Schubertille vaikeita, sairauksien täyttämiä, ja säveltäjä tiesi elämänsä kulkevan ehtoopuolella.

Nimen Tyttö ja kuolema Schubert poimi Matthias Claudiuksen runosta ja antoi sen alun perin toisen osan teemalle, jonka hän lainasi samannimisestä vuonna 1817 säveltämästään laulusta. Kalma huokuu jokaisessa teoksen neljässä osassa sen verran runsaasti, että sitä on pidetty jopa ohjelmallisena. On analysoitu, että jousikvartetoista tuli Schubertille työkalu ilmaista omaa sisäistä kamppailuaan.

Schubertin lisäksi konsertissa kuullaan Witold Lutoslawskin sekä Erwin Schulhoffin sävellyksiä.


Varjakansaari luo seikkailulle upeat puitteet

Varjakansaari sijaitsee muutama sata metriä Oulunsalon niemen rannikosta, Kempeleen lahdella. Kulkeminen saareen käy muun muassa kapulalossilla, joka kantaa mukanaan 40 henkeä. Kulttuurihistoriallisesti ehjän kokonaisuuden muodostava Varjakansaari on yksi maamme parhaiten säilyneitä saari-sahayhdyskuntia.

Varjakan pitkän aikavälin visiona on historiaan, kulttuuriin, luontoon ja mereen perustuva elämyspalvelukeskus. Visiossa Varjakka on Oulun seudun merkittävä lähimatkailukohde, jossa on peruskorjattu historiallinen sahaympäristö, loma-asumista, merikeskuksena toimiva pienvenesatama ja ainutlaatuista luontoa. Varjakassa yhdistyvät työ, oppiminen, virkistäytyminen ja matkailu. Arkkitehtuuri, taide ja kulttuuri näkyvät alueella.

Vuonna 2009 Oulunsalon kunta toteutti Varjakka 2020 EAKR -hankeen, jossa laadittiin alueelle kulttuuriympäristön peruskorjaukset ja alueen kehittämisen mahdollistava suunnitelma taustatöineen. Alueen kehittämistä jatketaan useiden hankkeiden kautta. Varjakan uusi osayleiskaava sai lainvoiman heinäkuussa 2012. Oulun kaupunki ja Oulunsalon kunta järjestävät vuonna 2012 Varjakan loma-asumisen suunnittelua koskevan arkkitehtuurikutsukilpailun. 

Oulunsalo Soi / Lisätiedot ja taiteilijoiden haastattelupyynnöt: Tuottaja Jenny Kilponen, jenny@oulunjuhlaviikot.fi, 044 333 5581

Varjakka 2020 -hanke: Projektipäällikkö Ari Saine, ari.saine@ouka.fi, 044 497 3117

Oulunsalo soi - Oulun seudun XV musiikkijuhlat järjestetään 3.-7. elokuuta Oulun seudulla. Festivaalin uusi taiteellinen johtaja on mezzosopraano Virpi Räisänen. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Oulunsalon Kulttuuri-instituutti. Oulunsalo Soi on osa Oulun juhlaviikkoja ja Finland Festivalsin jäsen.

www.oulunsalosoi.fi, http://www.oulunsalo.fi/varjakka/

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs