Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Vanajanselän kuha on valloittanut Oulujärven

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Vanajanselän kuha on valloittanut Oulujärven

Tiedote.
Julkaistu: 12.01.2012 klo 08:48
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Kolmella tärkeällä kuhajärvellä, Oulujärvellä, Lohjanjärvellä ja Vanajanselällä, toteutettu tutkimus osoitti, että vieraiden kuhakantojen käyttö istutuksissa on johtanut merkittäviin perinnöllisiin muutoksiin alkuperäisissä kuhakannoissa. Vieraita kuhia istuttamalla on myös saatettu vaarantaa kuhan elinkyvylle tärkeiden paikallisten perinnöllisten sopeutumien säilyminen, kuten kyky sovittaa kutu sen onnistumisen kannalta parhaaseen mahdolliseen ajankohtaan.

Suurimmat muutokset havaittiin Oulujärvellä. Pääosa Oulujärven kuhasaaliista oli alkuperältään istutettua Vanajanselän kuhaa ja Oulujärven oma, alkuperäinen kuhakanta oli käytännössä kadonnut. Lohjanjärven kuhasaalis koostui sekä alkuperäisestä että myös suurelta osin Vanajanselän kuhasta. Suurin osa saaliista koostui näiden kahden kannan risteymistä. Vanajanselällä vieraiden kuhien istuttaminen ei sen sijaan näyttäisi ainakaan vielä muuttaneen kuhakannan rakennetta. Todennäköisesti sen vuoksi, että kuhan luonnonvarainen lisääntyminen on siellä ollut jatkuvasti vahvaa.

Kuha on nykyisin yksi suosituimmista istutuskaloistamme. Suosion taustalla on kuhan korkea arvostus niin ruokapöydän herkkuna kuin kalastuksen kohteenakin.  Monin paikoin kuhaistutukset ovat myös onnistuneet hyvin. Kuhakannat ovat kasvaneet ja kohottaneet monien järvien arvoa kalavesinä.

Ennestään kuhattomien järvien lisäksi kuhaa on istutettu myös järviin, joissa jo on oma, paikallisiin oloihin sopeutunut kuhakantansa. Istutettava kuhakanta on usein hankittu sieltä, mistä se on helpoimmin ja edullisimmin saatu, ja paikallisen kuhakannan asemesta valituksi on usein tullut vieraan vesistöalueen kuhakanta. Kuhakantojen perinnöllisen monimuotoisuuden ja perinnöllisten sopeutumien turvaamiseksi vanhojen kuhajärviemme istutuksissa tulisi jatkossa käyttää vain niiden omia, alkuperäisiä kuhakantoja.

Linkki artikkeliin: Kuhaistutusten geneettiset vaikutukset alkuperäisiin kuhakantoihin – kolme tapausta, kolme erilaista lopputulosta

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:

ohjelmapäällikkö Matti Salminen, puh. 0400 143 048
erikoistutkija Marja-Liisa Koljonen, puh. 0400 143 056

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs