Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Valtionvarainministeriön leikkaukset menevät metsään

Suomen luonnonsuojeluliitto

Valtionvarainministeriön leikkaukset menevät metsään

Tiedote.
Julkaistu: 08.09.2011 klo 17:50
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto on huolissaan siitä, että valtionvarainministeriön ehdottamat leikkaukset niin ympäristöministeriön kuin maa- ja metsätalousministeriön budjettiin osuvat erityisesti metsiensuojeluohjelma METSO:n toteutukseen.

"METSO-ohjelma on tällä hetkellä Suomen merkittävin panostus monimuotoisuuden suojeluun ja suojelualueiden lisäämiseen. Sillä on myös laaja metsäalan tuki. Toteutus jää kuitenkin koko ajan kauemmaksi tavoitteistaan ja ohjelman uskottavuus kärsii", harmittelee Luonnonsuojeluliiton metsäasiantuntija Sini Eräjää.

Uudet suojelualueet perustuvat METSO-ohjelmassa metsänomistajien oma-aloitteisiin tarjouksiin ja suojelusta saa markkinahintaisen korvauksen. Tällaiseen metsänomistajan vapaaehtoiseen tarjontaan perustuvan mallin toimivuus on riippuvainen valtion korvausrahojen määrästä.

Hallitusohjelman mukaan uusien luonnonsuojelualueiden hankinnan ja perustamisen rahoitusta lisätään 15 miljoonalla vuosittain. Lisäys on valtionvarainministeriössä kääntynyt 4 miljoonan euron leikkaukseksi. Maa- ja metsätalousministeriön varoilla toteutettavaa metsäluonnonhoitoa ja määräaikaisia suojelusopimuksia valtionvarainministeriö leikkaisi neljänneksellä.

Rahoituksen tason tänä vuonna hieman noustessa METSO:n julistettiin vihdoin lähtevän lentoon. Valtionvarainministeriön budjetti palauttaa ohjelman lähtökuoppaansa.

Ohjelman kolmen ensimmäisen vuoden aikana on suojeluun saatu 7000 uutta hehtaaria, mikä on alle kymmenesosa tavoitteesta. Alkuvuonna 2011 oli suojelutarjouksia saman verran odottamassa viranomaisten käsittelyä. Tällä vauhdilla ohjelman tavoitteista toteutuisi vuoteen 2020 mennessä vajaa kolmasosa.

Luonnonsuojeluliitto pitää tervetulleena hallitusohjelman lupausta lisätä metsiensuojelua valtion mailla ja toivoo ministeriöiden ryhtyvän pikaisesti toteuttamaan lisäsuojelua. Valtionmaiden suojelu ei kuitenkaan vähennä tarvetta saada Etelä-Suomessa suojelun piirin muidenkin maanomistajien maita.

Metsiensuojeluun ehdotetut leikkaukset ovat suuria suhteessa esimerkiksi metsätalouden tukien leikkaukseen.

"Metsätalouden tuet ovat tukia taloudellisesti kannattavaan elinkeinotoimintaan. Mielestämme olisi aika suunnata yhteiskunnan tukia bisneksen tukemisesta yhteisen ympäristön ja ekosysteemipalveluiden turvaamiseen", puheenjohtaja Risto Sulkava esittää.

 

Lisätiedot:

Sini Eräjää, metsäasiantuntija, puh. 050 358 3838, sini.erajaa@sll.fi

Risto Sulkava, puheenjohtaja, puh. 050 560 2113, risto.sulkava@sll.fi

__

Matti Nieminen
viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-564 2283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fiJulkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs