Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Valtakunnallinen leväkatsaus: Sinilevät vähentyneet edelleen merialueilla ja sisävesillä

Suomen ympäristökeskus

Valtakunnallinen leväkatsaus: Sinilevät vähentyneet edelleen merialueilla ja sisävesillä

Tiedote.
Julkaistu: 18.08.2011 klo 12:42
Julkaisija: Suomen ympäristökeskus

Sinilevätilanne on keskimääräistä parempi ajankohtaan nähden sekä järvillä että merialueilla. Levähavainnot ovat vähentyneet epävakaisen sään johdosta.

Merialueilla sinilevätilanne keskimääräistä parempi

Sinilevää on merialueilla esiintynyt tällä viikolla huomattavasti vähemmän kuin keskimäärin vastaavana ajankohtana. Ainoastaan Haminassa ja Virolahdella on asiantuntijahavaintojen mukaan vähäisiä määriä sinilevää. Myöskään partiolennoilla ei ole havaittu sinileväesiintymiä Suomenlahdella, Saaristomerellä eikä pohjoisella Itämerellä. Valtalajina on edelleen Aphanizomenon flos-aquae, mutta myös myrkyllistä Nodularia spumigena -lajia esiintyy.

Säätilan ennustetaan jatkuvan epävakaisena, joten sinileväesiintymien todennäköisyys pysyy vähäisenä. Meriveden pintalämpötila on Suomenlahdella ja Saaristomerellä noin 18 astetta, mikä osaltaan hillitsee sinilevien kasvua.

Sinileväkukintoja vähän järvillä

Sinileväkukintojen määrän väheneminen on jatkanut järvillä epävakaisen sään seurauksena. Leväkukintoja on havaittu seurantajärvillä selvästi vähemmän kuin ajankohdalle on tyypillistä. Tyypillisesti kesän sinileväkukinnat ovat järvillä runsaimmillaan elokuun loppupuolella. Sinileväesiintymien runsautta on seurattu tällä viikolla n. 250 järvihavaintopaikalla. Seurantajärvistä 42 havaintopaikalla havaittiin sinilevää. Leväkukinta oli runsas kuudella seurantajärvellä. Havaintopaikoista vain Tuusulanjärvellä sinileväkukinta oli erittäin runsas. Lisäksi kansalaisilta on tullut muutama havainto erittäin runsaasta sinileväkukinnasta Etelä-Suomen järviltä.

Viimeisen 12 päivän aikana järvien pintavedet ovat jäähtyneet yleisesti 1–4 asteella. Elokuun puolivälissä mitattu pintaveden lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 18–20 astetta, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla astetta 14–17 astetta sekä Lapissa 12–16 astetta. Lukemat ovat ajankohtaan nähden tyypillisiä. Lähiaikoina veden lämpötiloissa ei ole odotettavissa suuria muutoksia.

Lisätietoja

Merialueilta

  • Tutkija Seija Hällfors, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 040 182 3179, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Sisävesiltä

  • Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0400 148 758, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

SYKEn sisävesi- ja meriasiantuntijat vastaavat arkipäivisin leväkysymyksiin kesäkuun alusta elokuun loppuun klo 13.00 – 15.00. Meriasiantuntijan puhelinnumero on 040 1696 056. Sisävesiasiantuntijan tavoittaa numerosta 040 1696 057.

Linkki SYKEn katsaukseen:

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=386525&lan=fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs