Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Valtakunnallinen leväkatsaus 15.7.2010: Leväkukinta voimakasta Suomen merialueilla

Suomen ympäristökeskus

Valtakunnallinen leväkatsaus 15.7.2010: Leväkukinta voimakasta Suomen merialueilla

Julkaistu: 15.07.2010 klo 13:34
Julkaisija: Suomen ympäristökeskus

Helteinen sää on voimistanut sinilevien kukintaa avomerellä. Rannikkoalueilla leväkukintoja on kuitenkin havaittu huomattavasti vähemmän kuin ulkomerellä. Järvillä levähavaintojen määrä ei ole kasvanut viime viikosta.

 

Helteinen sää on voimistanut sinilevien kukintaa avomerellä. Rannikkoalueilla leväkukintoja on kuitenkin havaittu huomattavasti vähemmän kuin ulkomerellä. Järvillä levähavaintojen määrä ei ole kasvanut viime viikosta.

 

Sinilevien kukinta voimistunut edelleen avomerellä

Erittäin lämmin sää on voimistanut sinilevien kukintaa etenkin ulkomerellä. Itämeren keskialueella leväkukintoja on runsaammin kuin viime kesänä. Sinileväkukinta on Suomen merialueilla edelleen hieman keskimääräistä voimakkaampaa. Laajoja pintakukintoja on esiintynyt erityisesti Helsingin länsipuolella. Kukinnat ovat voimakkaita myös Suomen lounaisilla merialueilla ja paikoitellen Ahvenanmaan eteläpuolella. Hieman vähäisempiä levälauttoja on esiintynyt ulkomerellä Porvoon ja Lavansaaren välisellä alueella. Pohjanlahdella sinileväkukintoja ei juuri ole havaittu.

Rannikkoalueilla leväkukintoja on satelliittihavaintojen perusteella havaittu huomattavasti vähemmän kuin avomerellä.

Lähipäivien erittäin lämmin sää todennäköisesti runsastuttaa kaikkia sinileviä etenkin Suomenlahdella ja jonkin verran lounaisilla merialueilla. Sinilevä yleistyy monin paikoin myös rannikkoalueilla. Tutkimusalus Aranda selvittää Itämeren levätilannetta keskiviikkona 21.7. alkavalla matkalla.

 

Järvien levätilanne tyypillinen helteisistä säistä huolimatta

Helteinen sää ja keskimääräistä lämpimämmät pintavedet eivät ole lisänneet levähavaintojen määrää järvillä. Sisävesien 277 havaintopaikasta 40 järvellä havaittiin sinilevää. Tämä on hieman vähemmän kuin viime viikolla samaan aikaan. Runsaasti sinilevää havaittiin neljällä järvellä: Kiuruveden Toiviaisjärvellä, Tohmajärven Suuri-Onkamolla, Iitin Sääksjärvellä ja Lemin Kivijärvellä. Ainoastaan Vaalan Rokuanjärvellä havaittiin erittäin runsas leväkukinta. Järvien levätilanne pysyy tyypillisenä vuodenaikaan nähden.

Pintavedet ovat suurimmassa osassa Suomea keskimääräistä lämpimämpiä. Oulun eteläpuolella vesien lämpötilaksi on mitattu 20-26 astetta ja pohjoisempana 7-20 astetta.

Sisävesien havainnot edustavat kyseistä paikkaa ja havaintohetkeä. Sinilevien runsaus voi vaihdella järven osissa ja eri aikoina muun muassa tuuliolosuhteiden takia.

 

Levätilannekartta 15.7.2010

 

 

Lisätietoja

 

Valtakunnallinen levätiedotus

* Ajankohtainen levätilanne

 

Lisätietoa merialueilta Itämeriportaalista

* Levätilanne

* Kolmen vuorokauden sinileväennuste

* Merialueiden leväkartat

 

Merialueilta

* Erikoistutkija Harri Kankaanpää, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 040 182 3185, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 

Sisävesiltä

* Tutkija Timo Mieskonen, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 040 356 7445, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 

SYKEn sisävesi- ja meriasiantuntijat vastaavat arkipäivisin leväkysymyksiin kesäkuun alusta elokuun loppuun klo 13.00 – 15.00. Meriasiantuntijan puhelinnumero on 040 1696 056. Sisävesiasiantuntijan tavoittaa numerosta 040 1696 057.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs