Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Väitös: Ympäristön muutokset lisäävät heinien osuutta aluskasvillisuudessa

Oulun yliopisto

Väitös: Ympäristön muutokset lisäävät heinien osuutta aluskasvillisuudessa

Tiedote.
Julkaistu: 20.05.2016 klo 13:45
Julkaisija: Oulun yliopisto

Pohjoisten alueiden kasvillisuus kohtaa lukuisia samanaikaisia muutospaineita. Muutospaineita luovat muun muassa ravinteiden lisääntyminen lannoituksen, laskeuman tai ilmaston muutoksen seurauksena, sekä eri alkuperää olevat kasvillisuuteen ja maaperään kohdistuvat häiriöt.

Väitöstutkimus osoittaa, että typen lisääntyminen ja häiriöt nostavat heinien osuutta aluskasvillisuudessa. Lisäksi typen lisääntyminen edistää heinien palautumista häiriön jälkeen. Nopeakasvuisten heinien yleistyminen vähentää muiden kasviryhmien, kuten lehtensä pudottavien ja ikivihreiden varpujen osuutta kasvillisuudessa. Siemenellinen lisääntyminen ei kompensoi ikivihreille varvuille häiriöistä aiheutuvaa haittaa, joten ikivihreät varvut ovat erityisen herkkiä häiriöille. Tutkimuksessa myös ilmeni, että kasvillisuudessa tapahtuneet muutokset ovat voimakkaampia subarktisessa ekosysteemissä kuin boreaalisella havumetsävyöhykkeellä, mikä korostaa pohjoisimpien alueiden kasvillisuuden herkkyyttä usealle samanaikaiselle ympäristön muutokselle.

Kasvien ja maaperän mikrobien välillä on kiinteä vuorovaikutussuhde. Tässä tutkimuksessa maaperän mikrobit olivat kasvillisuutta vastustuskykyisempiä typen lisääntymiselle ja häiriöille, eivätkä muutokset mikrobien biomassassa vaikuttaneet kasvillisuuden kykyyn palautua häiriön jälkeen.

- - -

Filosofian maisteri Outi Manninen väittelee Oulun yliopistossa 27.5.2016. Kasviekologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on The resilience of understorey vegetation and soil to increasing nitrogen and disturbances in boreal forests and the subarctic ecosystem (Aluskasvillisuuden ja maaperän palautuvuus typen lisääntymisen ja häiriön jälkeen boreaalisessa havumetsässä ja subarktisessa ekosysteemissä). Vastaväittäjänä toimii professori Annika Nordin (Faculty of Forest Sciences SLU, Ruotsi) ja kustoksena professori Anne Tolvanen (Luonnonvarakeskus). Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Outi Manninen

Tiedekunta ja laitos:
Luonnontieteellinen tiedekunta, biologia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
Outi.Manninen@student.oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1173-2

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs