Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Väitös: Suomen susilla voimakasta luonnonvalintaa immuunigeeneissä – koirilla ei havaittu syntymää edeltävää luonnonvalintaa

Oulun yliopisto

Väitös: Suomen susilla voimakasta luonnonvalintaa immuunigeeneissä – koirilla ei havaittu syntymää edeltävää luonnonvalintaa

Tiedote.
Julkaistu: 27.10.2014 klo 13:57
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstutkimuksessa havaittiin Suomen susipopulaation immuunigeenien monimuotoisuuden säilyneen vastaavalla tasolla kuin Venäjän Karjalan susipopulaation, vaikka Suomen susipopulaation koko on vaihdellut ja ollut aika ajoin hyvin pieni. Tulosten perusteella monimuotoisuutta on ylläpitänyt voimakas luonnonvalinta. Sisäloiset ovat mahdollinen valintaa aiheuttava tekijä. Tutkimuksessa havaittiinkin vähemmän trikiinitartuntoja (Trichinella spp.) susiyksilöillä, jotka olivat perineet vanhemmiltaan erilaiset immuunigeenien muodot.

Väitöskirjatyössä tutkittiin susien ja koirien MHC-geenien (major histocompatibility complex) monimuotoisuutta sekä sitä muokkaavaa luonnonvalintaa. Tutkitut MHC-geenit osallistuvat immuunipuolustuksen alkuvaiheisiin tunnistaen solun sisällä olevia vierasaineita, kuten taudinaiheuttajia.

Tulosten perusteella Suomen ja Venäjän Karjalan susipopulaatioiden MHC-geenit eivät ole erilaistuneet, vaikka populaatiot poikkeavat toisistaan neutraalien geenimerkkien suhteen. Susinäytteet oli kerätty Suomesta ja Venäjän Karjalasta vuosien 1996–2011 aikana.

Väitöstyössä selvitettiin ensimmäistä kertaa koirien perheaineistosta MHC-geenimuotojen periytymistä. Ennen syntymää tapahtuva luonnonvalinta aiheuttaisi geenimuotojen odotetusta poikkeavia lukusuhteita jälkeläisissä, mutta tätä ei tutkimuksen koirilla havaittu.

Lisäksi tutkimuksessa arvioitiin koiran kesyttämisen alkaneen Aasiassa, koska aasialaisten nykykoirien MHC-monimuotoisuus on suurempaa kuin muiden alueiden koirien. Simulaatiotulosten perusteella koiran kesyttämisen arvioitiin alkaneen vähintään 500 sudesta. Koiran kesyttäminen onkin todennäköisesti tapahtunut Aasiassa laajalla alueella tai pitkän ajan kuluessa.

- - -

Filosofian maisteri Alina Niskanen väittelee Oulun yliopistossa lauantaina 1.11.2014. Genetiikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Selection and genetic diversity in the major histocompatibility complex genes of wolves and dogs (Luonnonvalinta ja geneettinen monimuotoisuus suden ja koiran MHC-geeneissä). Vastaväittäjänä toimii professori Jacob Höglund (Uppsalan yliopisto, Ruotsi) ja kustoksena professori Jouni Aspi. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla kasvimuseon luentosalissa (KM 129) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Alina Niskanen

Syntymäaika ja -paikka:
1981 Rantasalmi

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2000, Minna Canthin lukio, Kuopio

Tiedekunta ja laitos:
Luonnontieteellinen tiedekunta, biologian laitos
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
alina.niskanen@oulu.fi
050 350 6001

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0596-0

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs