Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Väitös: Ihmistoiminnalla vaikutuksia jokien eliöyhteisöihin ja ekosysteemin toimintaan

Oulun yliopisto

Väitös: Ihmistoiminnalla vaikutuksia jokien eliöyhteisöihin ja ekosysteemin toimintaan

Tiedote.
Julkaistu: 28.09.2015 klo 11:10
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstyössä havaittiin että ihmistoiminta valuma-alueilla muuttaa virtavesien eliöyhteisöjen monimuotoisuutta ja tällä on vaikutuksia vesistöjen ekosysteemin toimintaan.

Väitöstyössä on tutkittu kuinka maatalous ja metsäojitus vaikuttavat virtavesien eliöyhteisöihin. Tutkimuksessa tarkasteltiin kuinka muutokset eliöyhteisöissä muuttavat virtavesien ekosysteemin toimintaa. Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin myös kuinka luontainen veden happamuus vaikuttaa yhteisöihin ja ekosysteemin toimintoihin. Työssä on tarkasteltu pohjaeläinyhteisöjen lisäksi mikrobiyhteisöjä dna-tekniikan avulla. Uudella menetelmällä on saatu kokonaisvaltaisempi kuva jokien eliöyhteisöistä ja varsinkin mikrobien osuudesta ekosysteemin toimintaan. Ekosysteemin toimintaa arvioitiin mittaamalla kuinka paljon eliöyhteisöt hajottivat lehtikariketta virtavesissä.

Väitöstutkimuksessa havaittiin että maatalous ja metsäojitus jokien valuma-alueilla muuttivat eliöyhteisöjen kokonaisrunsauden jakautumista lajien kesken. Muutamien lajien dominoimissa yhteisöissä lehtikarikkeen hajoaminen on tehokkaampaa kuin yhteisöissä, joissa lajien runsauserot olivat pienempiä. Myös ympäristöoloilla oli vaikutuksia lehtikarikkeen hajotukseen.

Työ osoittaa että toiminnallisten ja yhteisöihin perustuvien indikaattorien yhteiskäyttö antaa kokonaisvaltaisemman kuvan ihmistoimintojen vaikutuksesta virtavesien eliöyhteisöihin. Työ myös antaa uutta tietoa dna-tekniikan ja mikrobien käytöstä vesistöjen tilan arvioinnissa.

- - -

Filosofian maisteri Mikko Tolkkinen väittelee Oulun yliopistossa 2.10.2015. Akvaattisen ekologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Biodiversity and ecosystem functioning in boreal streams: The effects of anthropogenic disturbances and naturally stressful environments (Ihmistoiminnan ja luontaisen happamuuden vaikutus biodiversiteettiin ja ekosysteemin toimintaan virtavesissä). Vastaväittäjänä toimii tohtori Brendan McKie (Swedish University of Agricultural Sciences, Ruotsi) ja kustoksena tohtori Heikki Mykrä. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Mikko Tolkkinen

Syntymäaika ja -paikka:
1980 Oulu

Tiedekunta ja laitos:
Luonnontieteellinen tiedekunta, biologia
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0904-3

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs