Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Vaeltajat -näyttely saapuu Inarin Siidaan

Metsähallitus

Vaeltajat -näyttely saapuu Inarin Siidaan

Tiedote.
Julkaistu: 30.09.2016 klo 11:00
Julkaisija: Metsähallitus

 

Valokuvaaja Jorma Luhdan Vaeltajat -näyttelyn avajaisia vietetään Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa 6.10.2016 klo 18 luontoillan merkeissä. Näyttelyssä kurkistetaan sekä kuvaajan sielunelämään että päästään vaellukselle tunturiylängöille. Kuvaaja hylkäsi polut ja autiotuvat matkaten omia teitään ja teltassa majoittuen, otti vastaan mitä luonto tarjosi. Näyttelyyn voi tutustua 7.10.2016-23.4.2017 välisenä aikana Siidan aukioloaikoina.

Nykyihminen istuu suurimman osan valveillaoloajastaan. Suomen eturivin luontokuvaajiin kuuluva Jorma Luhta valitsi toisin. Hän vaelsi kymmenen vuotta Suomen, Ruotsin ja Norjan arktisella alueella tavoitellen ja myös saaden yhteyden maahan ja ympäristöön.

"Kesällä 1959 saapastelin isäni perässä nelostieltä Vetsijärvelle. Muistan loputtoman vihreän koivikon, pienten lampien kymmenet vesipääskyt, kahlaajien varoittelut jängillä ja vahvimpana kenkien ja koparoitten muovaaman polun luikerruksen. Astelin samaa keinoa tasan viisikymmentä vuotta myöhemmin. Hallamittarin tappamat koivikot sojottivat mustina, poropolku oli syöpynyt maastoliikenneuraksi, joka jänkäpaikoissa levisi satametriseksi. Useimmat havainnot ylängöiltä ja palsasoilta vahvistivat mielikuvaani, ettei tunturiluonto voi oikein hyvin." kuvailee Jorma Luhta tuntemuksiaan

Vaellukset ovat tallentuneet valokuville ja kuvat päätyneet syksyllä 2014 julkaistuun Vaeltajat -kirjaan. Nyt Siidassa avattava näyttely perustuu kirjan valokuviin.

Jorma Luhta on valokuvannut yli viisikymmentä vuotta. Vuodesta 1973 valokuvaus ja kirjoittaminen on ollut hänen ainoa leipäpuunsa. Hänelle on myönnetty valokuvataiteen valtionpalkinto kaksi kertaa. Lisäksi hän on saanut Oulun läänin taidepalkinnon ja kahtena vuonna hänen teoksensa on valittu vuoden parhaaksi luontokirjaksi.

Lisätietoja

Erikoissuunnittelija Pasi Nivasalo, Metsähallitus, p. 040526 3392, s-posti: pasi.nivasalo(at)metsa.fi
Valokuvaaja Jorma Luhta, p. 0400 191 438

Kuvia saa käyttää ainoastaan viestittäessä tiedotteen aiheesta. Kuvat Jorma Luhta:

Kuva 1: Kuvaajan omakuva
Kuva 2: Vanha kiviaita erämaassa.

Liitetiedostot

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat. Hossan kansallispuisto vihitään 17.6.2017, ja siitä tulee Suomen 40. kansallispuisto Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlinnan kunniaksi.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs