Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Vaelluskalojen lisääntymismahdollisuuksia parannetaan Kymijoella – soraistus käynnistyy: tutustumistilaisuus 26.5.

Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö

Vaelluskalojen lisääntymismahdollisuuksia parannetaan Kymijoella – soraistus käynnistyy: tutustumistilaisuus 26.5.

Kutsu.
Julkaistu: 20.05.2015 klo 07:16
Julkaisija: Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö

Kymijoessa piilee valtava kalataloudellinen potentiaali. Joen alajuoksulta on kartoitettu yhteensä noin 240 hehtaaria koski- ja virta-alueita, jotka ovat vain 1–2 voimalaitoksen takana. Kymijoella on jo nyt merkittävää lohen luonnonpoikastuotantoa. Tutkimusten mukaan joki pystyisi nykytilassa tuottamaan 50 000 luonnonpoikasta ja koskien kunnostustoimien jälkeen maksimituotanto olisi noin 150 000 vaelluspoikasta.

Kymijoesta saadaan vuosittain paljon arvokalaa, mikä kuitenkin ovat vielä suurelta osin istutusten varassa. Vaelluskalojen luontaisen lisääntymisen parantaminen nykyistä suuremmassa määrin tulee olla keskeisenä tavoitteena Kymijoen kalataloutta kehitettäessä. Rakennetussa joessa padot ja voimalaitokset ovat yleensä suurin este luonnonlisääntymiselle. Nyt kuitenkin vuoden 2015 aikana on Korkeakoskelle valmistumassa kalaporras. Lisäksi Koivukosken kalaportaat ovat viime vuosina toimineet vähintäänkin kohtuullisesti.

Toinen suuri haaste joessa on kaloille sopivien kutusoraikoiden puute. Perkausten myötä on sora hävinnyt koskien niskoilta. Jo nyt on ollut havaintoja, että kalat ovat joutuneet kutemaan paikkoihin, joissa mädin kehittymiselle on huonot edellytykset. Tämän takia kutusoraikoiden määrää tulee kasvattaa koskialueilla, varsinkin nyt kun kalojen vaellus yläosan kutualueille on Korkeakosken kalaportaan myötä varmistumassa.

Tutustumistilaisuus kutusorakoiden tekoon 26.5. klo 14.00 Ahvionkoskilla

Talvella käynnistyneessä, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorin toteuttamassa Ilmasilta-hankkeessa rakennetaan Kymijoella vaelluskaloille, pääasiassa lohelle, soveltuvia kutusorakoita. Suunnitellun mukaisella soramäärällä voidaan toteuttaa arviolta 5 000–6 000 m² uutta kutualuetta. Soraistukseen käytetään helikopteria, koska menetelmä on todettu toimivaksi ja kustannustehokkaaksi.

Ilmasilta-hanke järjestää tiedotusvälineille mediatapahtuman Ahvionkoskilla 26.5.2015 klo 14.00 alkaen. Paikan päällä tuolloin on hankkeen edustajien lisäksi ELY-keskuksen kalatalousviranomainen. Ilmoittautuminen tilaisuuteen tulee tehdä sähköpostitse hankevastaavalle kari.taimisto@cursor.fi 25.5.klo 8.00 mennessä. Tarkemmat tiedot ja ajo-ohjeet toimitetaan sähköpostitse tapahtumaan ilmoittautuneille. Tilaisuudella on säävaraus. Mikäli edellispäivän sääennusteet näyttävät sellaista säätä, ettei helikopteri pysty lentämään, tilaisuuden ajankohta siirretään myöhäisemmäksi.

Kymijoella on paljon koski- ja virta-alueita, joille soran kuljettaminen perinteisin kunnostusmenetelmin on hyvin vaikeaa tai mahdotonta. Sopivia teitä ei ole ja joki on koskialueiden kohdalla 150–350 metriä leveä. Helikopterimenetelmä soveltuu erinomaisesti leveän, syvän ja voimakasvirtaisen uoman soraistuksiin. Helikopterikunnostuksen etuja verrattuna perinteiseen kaivinkoneella tehtävään soraistukseen ovat mm. toteutuksen onnistuminen virtaamasta riippumatta, maastolle ja mm. direktiivilajeille aiheutuvat vähäiset vahingot sekä työturvallisuus. Kunnostettavat kohteet sijaitsevat Kymijoen Piirteen-, Tiirankarin- , Ristolan-, Ahvion-, Kultaan- ja Pernoon koskialueilla. Yhteensä kutupaikkoja rakennetaan 50 kpl, joihin soraa käytetään 2600 tonnia. Kunnostustyöt alkavat 25.5.

ELY-keskuksen kalatalouspalvelut on myöntänyt Ilmasilta-hankkeelle 310 500 euroa Kymijoen lohikaloille sopivien kutupaikkojen tekoon. Hanketuki maksetaan elinkeinokalatalouden toimintaohjelmasta. Hankkeen omarahoituksesta (34 500 €) ja toteutuksesta vastaa Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy. Hankkeen toteutusaika on 1.1.–30.9.2015. Kunnostusalueen vesienomistajat: osakaskunnat, Kolsin vesivoimatuotanto Oy ja Ahvionkoski Oy ovat suhtautuneet hankkeeseen positiivisesti ja antaneet luvat kunnostustoimille. Lisäksi melojia on kuultu. Hanke on linjassa Itämeren monivuotisen lohen hoitosuunnitelman ja kalatiestrategian kanssa.

Lisätietoja hankkeesta antaa: Kari Taimisto, Cursor Oy, puh. 040 190 2548, kari.taimisto@cursor.fi

Liitetiedostot

Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö vastaa Kotkan, Haminan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden kuntien yritysneuvonnasta ja toteuttaa seudun elinkeinokehittämishankkeita. Cursor palvelee Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle asettuvia yrityksiä liiketoiminnan perustamis- ja kehittämisasioissa. Toimipisteemme sijaitsevat Kotkassa Eagle-talossa E18-tien varrella ja Haminan keskustassa Raatihuoneentorilla. Cursorin omistavat seudun kunnat (Kotka, Hamina, Pyhtää, Virolahti ja Miehikkälä) yhdessä alueen teollisuusyritysten ja rahoituslaitosten kanssa.

www.cursor.fi 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs