Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Vaatteiden kierrätys helpottuu, kauppakeskus Sellossa kokeillaan uudenlaista keräyspistettä

Lassila & Tikanoja

Vaatteiden kierrätys helpottuu, kauppakeskus Sellossa kokeillaan uudenlaista keräyspistettä

Tiedote.
Julkaistu: 24.11.2015 klo 14:30
Julkaisija: Lassila & Tikanoja

Suomessa syntyy tekstiilijätettä yli 13 kiloa asukasta kohden vuodessa, mutta kuluttajien mahdollisuudet kierrättää tarpeettomat vaatteet ja kodintekstiilit ovat toistaiseksi olleet rajalliset. Helpottaakseen kuluttajien arkea ja edistääkseen vaatteiden ja tekstiilien uudelleenkäyttöä viisi suomalaistoimijaa aloittaa kokeilun, jossa kuluttajat voivat näppärästi kierrättää erityyppiset tekstiilinsä yhdessä paikassa.

Tänään 24.11. kauppakeskus Sellossa Espoossa avattiin vaatteille ja kodintekstiileille uudenlainen keräyspiste, jonka kolmesta laatikosta kuluttaja valitsee itselleen sopivan sen mukaan, haluaako hän 1) myydä merkkivaatteensa, 2) lahjoittaa hyväkuntoiset vaatteet apua tarvitseville perheille vai 3) päästä eroon käyttökelvottomista tekstiileistä.

Lassila & Tikanoja toteuttaa kokeilun yhteistyössä kauppakeskus Sellon, käytettyjen merkkivaatteiden verkkokauppaan erikoistuneen Emmyn, vähävaraisten lapsiperheiden tukemiseen keskittyneen Hope – Yhdessä ja yhteisesti ry:n ja poistotekstiileistä uusiotuotteita valmistavan Dafecorin kanssa.

”Tavoitteemme on tehdä tekstiilien kierrättämisestä kuluttajille mahdollisimman helppoa. Kokeilun avulla haluamme saada syvällisemmän käsityksen kuluttajien tekstiilinkierrätyshalukkuudesta sekä testata olisiko yhden keräyspisteen malli toimiva tapa saada vaatteet ja tekstiilit paremmin uudelleenkäyttöön ja kiertoon. Kiertotalous puhuttaa tällä hetkellä paljon, tämä on kiertotaloutta käytännössä”, kertoo kokeilun taustoista kehityspäällikkö Sebastian Aniszewski Lassila & Tikanojan Ympäristöpalveluista.

Tekstiilit kiertoon vaikka ruokaostosten yhteydessä

Kuluttajatutkimuskeskuksen vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiskuluttajista 90 prosenttia olisi halukkaita lajittelemaan poistotekstiilinsä paremmin. He kuitenkin haluavat, että tekstiilien keräyspiste on helposti saavutettavissa.

”Sellossa on noudatettu vihreitä arvoja kauppakeskuksen perustamisesta, eli vuodesta 2003, lähtien ja haluamme jatkuvasti etsiä asiakkaillemme uusia kierrätys- ja lajittelumahdollisuuksia. Tekstiilikeräyskokeilu toivottavasti helpottaa asiakkaidemme arkea, kun he voivat esimerkiksi ruokaostosten yhteydessä jättää tekstiilit kiertoon”, sanoo Sellon kauppakeskusjohtaja Marjo Kankaanranta.

Vaatteilla voi tienata rahaa, hyvää mieltä ja säästää luonnonvaroja

Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuksessa kävi ilmi myös, että suomalaiset arvostavat varmuutta siitä, että tekstiili, jonka he toimittavat kiertoon, menee varmasti hyötykäyttöön. Sellon keräyspisteen kolmen laatikon takana on kolme suomalaista toimijaa.

Emmy myy käytetyt lasten ja naisten merkkivaatteet asiakkaan puolesta. Se on ainutlaatuinen avaimet käteen –palvelu, jossa Emmy lajittelee, kuvaa, hinnoittelemme ja myy vaatteet. Asiakas saa 50 prosenttia toteutuneesta myyntihinnasta tililleen.

Hope puolestaan kerää ja jakaa hyväkuntoisia vaatteita ja kenkiä. Kierrätyksen avulla hyvinvointia pystytään jakamaan myös vähävaraisille ja kriisin kokeneille perheille Suomessa.

Turenkilainen Dafecor valmistaa poistotekstiileistä uusiokuitua. Uusiokuidusta yhtiö valmistaa tehtaillaan Suomessa tuotteita muun muassa ympäristövahinkojen torjuntaan, huonekaluverhoiluun, puutarhojen kasvualustoiksi ja käsityömateriaaleiksi.

Lisätietoja:
Sebastian Aniszewski, kehityspäällikkö, L&T, sebastian.aniszewski@lassila-tikanoja.fi, puh. 040 726 8879
Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja, Sello, marjo.kankaanranta@sello.fi, puh. 050 511 4181
Hanna Autio, toimitusjohtaja, Emmy, hanna@emmy.fi, puh. 040 573 9201
Eveliina Hostila, toiminnanjohtaja, Hope – Yhdessä ja yhteisesti ry, eveliina.hostila@hopeyhdistys.fi, puh. 040 931 0114
Risto Saha, toimitusjohtaja, Dafecor, risto.saha@dafecor.fi, puh. 050 320 5344

Lassila & Tikanoja on palveluyritys, joka on muuttamassa kulutusyhteiskuntaa tehokkaaksi kierrätysyhteiskunnaksi. Yhteistyössä asiakkaidemme kanssa pienennämme jätemääriä ja pidennämme kiinteistöjen käyttöikää, ohjaamme materiaalit hyötykäyttöön sekä vähennämme raaka-aineiden ja energian käyttöä. Autamme asiakkaitamme keskittymään omaan ydinliiketoimintaansa ja säästämään ympäristöä. Yhdessä luomme hyvinvointia ja työpaikkoja. L&T toimii Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä. L&T:n liikevaihto vuonna 2014 oli 639,7 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää 8 000 henkilöä. L&T on listattu Nasdaq Helsingissä.

Kauppakeskus Sello on Suomen toiseksi suurin kauppakeskus. Sellossa on yli 170 liikettä ja palvelua. Kävijöitä Sellossa on vuosittain n. 23 miljoonaa ja kokonaismyynti vuodessa on n. 380 milj. euroa. Sellon omistavat Keva, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera.

Emmy on ainutlaatuinen avaimet käteen-palvelu käytettyjen lasten ja naisten merkkivaatteiden, kenkien ja asusteiden myymiseen verkossa. Kaikki työ tehdään asiakkaan puolesta aina kuvaamisesta myymiseen ja 50% myynnistä maksetaan asiakkaan tilille.

HOPE - Yhdessä & Yhteisesti ry on vuonna 2009 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen vapaaehtoisjärjestö, joka toimii lasten paremman arjen puolesta Suomessa. Hope tarjoaa konkreettista apua vähävaraisille ja äkillisen kriisin kohdanneille lapsiperheille sekä huostaanotetuille lapsille. HOPEn toiminta ohjautuu paikallistoimijoiden välityksellä eri puolille Suomea.

Dafecor Oy suomalainen yritys, joka valmistaa tekstiiliteollisuuden ylijäämästä uusia tuotteita. Tekstiilikuiduista jalostetaan tuotteita, joita käytetään teollisuuden kunnossapidossa ennaltaehkäisemässä tai korjaamassa ympäristövahinkoja, rakentamisessa sekä puutarhoissa tehostamassa tuotantoa. Osa tuotteista soveltuu myös huonekaluteollisuuden verhoilumateriaaleiksi. Käyttämällä Dafecor Oy:n tuotteita vähennät omalta osaltasi kaatopaikkojen kuormitusta.

Lue lisää:
www.uusielamavaatteille.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs