Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Uusi menetelmä maaperän ilmastovaikutusten arviointiin

Suomen ympäristökeskus

Uusi menetelmä maaperän ilmastovaikutusten arviointiin

Julkaistu: 17.04.2009 klo 09:25
Julkaisija: Suomen ympäristökeskus

Maaperän hiilidioksidipäästöjen ja hiilivarojen arviointia varten on kehitetty uusi laskentamenetelmä. Se perustuu monipuoliseen ja eri puolilta maapalloa kerättyyn mittausaineistoon ja edistyneisiin matemaattisiin menetelmiin. Laskentamenetelmää voidaan käyttää maankäyttötoimien, kuten metsien käsittelyn tai bioenergian tuottamisen, ilmastovaikutusten arvioimiseen.

Kuva: Pekka Vanhala (SYKE)

Maaperän hiilidioksidipäästöjen ja hiilivarojen arviointia varten on kehitetty uusi laskentamenetelmä. Se perustuu monipuoliseen ja eri puolilta maapalloa kerättyyn mittausaineistoon ja edistyneisiin matemaattisiin menetelmiin. Laskentamenetelmää voidaan käyttää maankäyttötoimien, kuten metsien käsittelyn tai bioenergian tuottamisen, ilmastovaikutusten arvioimiseen. Tällaisen menetelmän puute on vaikeuttanut kattavien ilmastovaikutusarvioiden tekoa.

Metsien ja peltojen kasvihuonekaasupäästöt vaikuttavat ilmastonmuutokseen. Näihin ekosysteemeihin sitoutuu suuria määriä hiilidioksidia ilmakehästä. Kasvibiomassaa voi myös käyttää energianlähteenä fossiilisten polttoaineiden sijaan. Toisaalta metsien ja peltojen huolimaton hoito voi johtaa suuriin hiilidioksidipäästöihin.

Maaperän hiilivarojen ja hiilidioksidipäästöjen arvioimiseen on kehitetty uusi laskentamenetelmä. Se perustuu maapallonlaajuiseen mittausaineistoon, joka kattaa kaikki maapallon ilmasto-olot ja erilaisia kasvillisuustyyppejä. Siinä on hyödynnetty uusia, ympäristötieteissä vasta vähän käytettyjä matemaattisia menetelmiä. Todennäköisimpien arvojen lisäksi laskentamenetelmä arvioi myös tulosten luotettavuuden.

Laskentamenetelmä on kehitetty useita käyttötarkoituksia varten. Sitä testataan parhaillaan osana Suomen kasvihuonekaasujen inventaariojärjestelmää. Se on myös liitetty saksalaisen Max Planck –instituutin ilmastomalliin, jonka osana sillä parannetaan maapallonlaajuisia ilmastonmuutosennusteita. Laskentamenetelmä on liitettävissä erilaisiin järjestelmiin, joilla arvioidaan metsien ja peltojen ilmastovaikutuksia erilaisia tarpeita varten.

Maanantaina 20.4. klo 12.30-15.30 järjestetään Suomen ympäristökeskuksessa (Mechelininkatu 34 a, Auditorio) Maaperän hiilimalli Yasso07 –seminaari, johon tiedotusvälineiden edustajat voivat tulla tutustumaan maaperän hiilidioksidipäästöjen laskentamenetelmään. Seminaarissa esitellään laskentamenetelmä ja kuullaan eri käyttäjäryhmien kommenttipuheenvuorot. Seminaarin ohjelma ja laskentamenetelmän käyttöliittymä Windows- ja Linux-tietokonejärjestelmiin sekä lähdekoodi ovat saatavissa osoitteessa www.ymparisto.fi/syke/yasso.

Lisätietoja

Erikoistutkija Jari Liski, Suomen ympäristökeskus, puh. 040 748 5088, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Mikko Tuomi, Suomen ympäristökeskus, puh. 0400 148 605, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs