Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Uusi ilmastoraportti testaa tiedotusvälineet Suomessakin

Suomen luonnonsuojeluliitto

Uusi ilmastoraportti testaa tiedotusvälineet Suomessakin

Tiedote.
Julkaistu: 27.09.2013 klo 12:48
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC painottaa uusimmassa raportissaan ilmastonmuutoksen olevan ihmisen aiheuttamaa. Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa päätöksentekijöitä ja erityisesti tiedotusvälineitä tuottamaan selkeää ja ymmärrettävää kuvaa suomalaisille ilmastonmuutoksesta.

"Ilmastoepäröinnin aika on ohi. Pidämme IPCC:n väliraportin tuloksia hälyttävinä. Ilmakehän CO2-pitoisuuden nousu on ylittänyt kaikki ennusteet", sanoo toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

IPCC:n viidennen arviointiraportin ensimmäinen osa julkaistiin tänään. IPCC on koostanut yli 9200 tutkimusartikkelin perusteella tietoa ilmaston muuttumisesta. Raportti vahvistaa aiemmat tiedot muutoksen suunnasta, ja korostaa aiempaa suuremmalla varmuudella, että ilmaston lämpeneminen on ihmisten aiheuttamaa. Raportti muistuttaa myös, että päättäjillä on edelleen mahdollisuus muuttaa kehityksen suuntaa, mutta toiminnan aika on nyt.

Ilmastouutisointi on ollut haaste suomalaisille tiedotusvälineille. Esimerkiksi YLE uutisoi vielä tämän vuoden heinäkuussa, että "ilmasto ei ole tutkimuslaitosten mukaan lämmennyt sitten vuoden 1997". On harmillista, että myös Suomessa on viime kuukausina tartuttu Daily Mail -lehden tarkoitushakuiseen uutisointiin ilmastonmuutoksesta. Vetoomuksiin keskittyvä globaali kansalaisverkosto Avaaz on juuri käynnistänyt kampanjan Rupert Murdochin medioiden pääosin harhaanjohtavaa uutisointia vastaan.

"Suomalaisten on saatava ilmastonmuutoksesta oikea kuva. Vain tältä pohjalta päätöksentekijät ja kansalaiset voivat päättää toimistaan. Jatkuvan epäilyn vaaliminen siirtää välttämättömiä toimenpiteitä", sanoo toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

IPCC:n ilmastoraportin ja ilmastonmuutoksen vakavasti ottaminen Suomessa johtaa uusiin toimiin energiansäästämisessä ja energiatehokkuudessa. Liiton mielestä Suomen tulisi ehdottaa uutta tilannearviota IPCC:n tuoreiden tulosten valossa sekä vaatia päästöleikkausten ja aikataulun kiristämistä vastaamaan muuttuneita olosuhteita.

"Maamme on yhä vaikeampi perustella esimerkiksi turpeenpolttoa sen suorien ilmastovaikutusten vuoksi. Turvehan synnyttää tuotettua energiamäärää kohti kivihiiltäkin enemmän ilmastolle haitallisia päästöjä", muistuttaa Yrjö-Koskinen.

 

Lisätietoja:

- Otto Bruun, suojeluasiantuntija, puh. +358-40-771 4170, otto.bruun(at) sll.fi

- Eero Yrjö-Koskinen, toiminnanjohtaja, puh. +358-50-347 8778, eyk(at)sll.fi

- Avaaz'in kampanja Rupert Murdochia vastaan:
http://www.avaaz.org/en/murdoch_tell_climate_truth/?slideshow

IPCC:n 5. arviointiraportin 27.9.2013 julkaistu yhteenveto:
- http://www.climatechange2013.org/images/uploads/WGIAR5-SPM_Approved27Sep2013.pdf

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.
---
Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
matti.nieminen@sll.fi, 050-564 2283, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs