Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Uudenmaan ympäristökeskus kerää tietoja saukkohavainnoista

Uudenmaan ympäristökeskus kerää tietoja saukkohavainnoista

Julkaistu: 04.02.2009 klo 14:12
Julkaisija:

Uudenmaan ympäristökeskus selvittää saukon (Lutra lutra) esiintymistä Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan alueella. Kansalaisia pyydetään lähettämään tietoja saukkohavainnoistaan. Saukkotietojen keruu liittyy Uudenmaan ympäristökeskuksen virtavesien kunnostushankkeisiin sekä siltojen ja rumpujen uusimisen yhteydessä tarvittaviin aukkolausuntoihin. Havaintojen avulla voidaan välttää saukkojen tärkeiden elinpaikkojen tuhoutuminen.


 

Kuva: Arto Pummila


Uudenmaan ympäristökeskus selvittää saukon (Lutra lutra) esiintymistä Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan  alueella. Kansalaisia pyydetään lähettämään tietoja saukkohavainnoistaan. Saukkotietojen keruu liittyy Uudenmaan ympäristökeskuksen virtavesien kunnostushankkeisiin sekä siltojen ja rumpujen uusimisen yhteydessä tarvittaviin aukkolausuntoihin. Havaintojen avulla voidaan välttää saukkojen tärkeiden elinpaikkojen tuhoutuminen.

Saukon kohtaaminen on mahdollista koko Etelä-Suomen alueella. Talvella saukon tapaa todennäköisimmin virtaavien vesien sulapaikkojen ääreltä. Myös suurten järvien tai meren rannalla voi törmätä talvipuuhissa askaroivaan saukkoon. Saukkoa todennäköisemmin luonnossa liikkuja törmää kuitenkin sen jättämiin jälkiin. Upottavassa lumessa saukko etenee yleensä parihypyin, mutta kovalla lumella ja jäällä se laukkaa joko kolmi- tai nelijälkeä  jättäen. Tassun jäljen leveys on noin 45-80 millimetriä ja liukujäljen 15-22 senttiä. Saukot ovat aktiivisia yleensä hämäräaikaan.  Päivälevolla saukot loikoilevat suojaisten jääkansien alla tai luolien suojissa. Saukko luetaan Suomessa uhanalaisluokituksessa silmälläpidettäväksi  lajiksi.

Uudenmaan ympäristökeskus on aloittanut saukkotietokannan ylläpidon vuonna 1999 Tuusulanjoen kunnostushankkeen suunnittelun yhteydessä. Suotuisat talvet, virtavesipaikkojen kunnostus ja kalakantojen elpyminen ovat hitaasti edistäneet saukkojen lisääntymistä. Ravinnokseen saukot käyttävät  kalaa, sammakoita, simpukoita ja rapuja.

Kansalaiset voivat lähettää tietoja saukkohavainnoista  (kuka, mitä, missä ja milloin havainnut) Arto Pummilalle sähköpostilla (arto.pummila@ympäristo.fi) tai kirjeitse osoitteella Saukkohavainto, Uudenmaan ympäristökeskus, PL 36, 00521 HELSINKI.

Saukon jäljet (jpg 41 Kb)(Jiri Grönroos),
Saukko (jpg 343Kb) (Jakob Henriksson)
Saukon liukujalki (jpg 1866)(Arto Pummila)

Lisätietoja:

  • Tarkastaja Arto Pummila,Uudenmaan ympäristökeskus, p.  040 5328789

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs