Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Uhanalaisia vesilintuja suojeltava metsästykseltä

Suomen luonnonsuojeluliitto

Uhanalaisia vesilintuja suojeltava metsästykseltä

Tiedote.
Julkaistu: 19.08.2011 klo 14:16
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto on huolestunut uhanalaisten vesilintujen metsästyksestä. Sorsastus alkaa Suomessa lauantaina 20.8. klo 12.00. Vuosittain maassamme ammutaan noin puoli miljoonaa sorsaa ja hanhea.

Luonnonsuojeluliiton mielestä uhanalaisia vesilintujalajeja ei pitäisi metsästää vaan rauhoittaa. Vaarantuneita lajeja ovat jouhisorsa, heinätavi, tukkasotka ja punasotka.

Metsästys parhailla lintuvesillä ajaa vesilinnut muuttomatkalle etuajassa. Tämä heikentää niiden selviytymismahdollisuuksia syysmuuton ja talvehtimisen aikana. Esimerkiksi jouhisorsan ja heinätavin muuttomatka kuivuudesta kärsivään Afrikkaan on yhä vaarallisempi.

Luonnonsuojeluliitto kiirehtii Suomeen metsästykseltä rauhoitettujen lintuvesien verkostoa. Luonnonsuojeluliitto ja BirdLife Suomi ovat esittäneet tätä jo vuonna 2005. Tanskasta vastaavasta on saatu myönteisiä tuloksia. Suomessakin ratkaisusta hyötyisivät myös metsästäjät, kun linnut pysyisivät pitempään Suomessa. Ratkaisu olisi myös Suomen tiukentuvassa taloustilanteessa edullinen tapa turvata luonnon monimuotoisuutta.

“Metsästykseltä rauhoitetut alueet ovat vesilinnuille välttämättömiä, jotta ne voivat valmistautua syysmuuton rasituksiin”, sanoo viestintäpäällikkö Matti Nieminen. “Nyt lintuja saa ampua jopa useimmilla lintuvesien suojeluohjelmaan ja Naturaan kuuluvilla luonnonsuojelualueilla. Tämä pelottaa myös rauhoitettuja lajeja pois parhailta ruokailupaikoilta.”

Syksyinen sorsastus vaikeuttaa monin paikoin myös lintuvesien muuta virkistyskäyttöä ja luonnonharrastusta. Yksin Uudellamaalla on yli kymmenen tuhatta aktiivista lintuharrastajaa sekä kymmeniä tuhansia muita luonnossa virkistyjiä.

Luonnonsuojeluliitto vetoaa metsästäjiin, jotta nämä vaalivat kestävän käytön periaatetta ja huolellisia tunnistuksia. Uhanalaisista lajeista heinätavi ja jouhisorsa ovat helposti sekoitettavissa muihin syyspukuisiin sorsiin.

“Osa metsästäjistä on ansiokkaasti rajoittanut vähentyneen metsähanhen metsästystä. Virallisia metsästysaikojakin on lyhennetty. Tämä on esimerkillistä vastuullisuutta metsästyspiireiltä”, Matti Nieminen sanoo.

 

Lisätietoja:

- viestintäpäällikkö Matti Nieminen, puhelin 050 564 2283

- luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola, 0400 615530

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs