Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Uhanalaisen järvilohen kalastukseen uusia käytäntöjä

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Uhanalaisen järvilohen kalastukseen uusia käytäntöjä

Tiedote.
Julkaistu: 24.05.2016 klo 13:24
Julkaisija: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Vuoden alusta voimaan astunut kalastusasetus rauhoittaa rasvaevällisen järvilohen Vuoksen ja Hiitolanjoen vesistöissä. Myös rasvaeväleikatun järvilohen kalastukseen asetettiin rajoituksia, joilla pyritään turvaamaan heikkojen kantojen tulevaisuus.  

Uusi kalastusasetus pyrkii tukemaan uhanalaisten kalakantojen elvyttämistä. Vuoksen ja Hiitolanjoen vesistöalueella äärimmäisen uhanalaiseksi luokitellun järvilohen rasvaevälliset yksilöt ovat kokonaan rauhoitettu ja ne tulee poikkeuksetta vapauttaa takaisin vesistöön. Vapauttamisvelvollisuus koskee myös rasvaeväleikattua järvilohta rauhoitusaikoina Vuoksen vesistöalueen keskeisellä vaellus- ja syönnösalueella 1.6.–31.8. sekä kaikkien vesistöalueiden joissa ja puroissa 1.8.–30.11. Rasvaeväleikatun järvilohen alamitta on 60 cm ja saaliskiintiö Vuoksen vesistöalueella on yksi järvilohi vuorokaudessa kalastajaa kohti. Hiitolanjoella kaikki lohikalat tulee vapauttaa vahingoittumattomana takaisin veteen. Rauhoitusajat ja -alueet löytyvät osoitteesta http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/?svk=78300

Uuden asetuksen myötä taimenen ja järvilohen erottaminen toisistaan tulee aiempaakin tärkeämmäksi. Järvilohella yläleuan luu ulottuu silmän takareunan tasalle, pääosin pilkut ovat kylkiviivan yläpuolella ja pyrstön tyvi on ohuempi. Taimenella yläleuan luu ulottuu silmän taakse, pilkutus on runsasta ulottuen kylkiviivan alapuolelle ja pyrstön tyvi on tukeva.

Vapautettava kala tulee pyrkiä irrottamaan pyydyksestä nopeasti ja kalan puristamista on vältettävä. Kalaan tulisi aina koskea märin käsin, jotta ei vaurioiteta sitä suojaavaa limakerrosta. Haavissa tulisi lisäksi olla solmuton havas. Irrottamisen helpottamiseksi suositellaan käytettäväksi väkäsettömiä, mieluiten yksihaaraisia koukkuja. Vuodesta 2017 eteenpäin kaikki yksivuotiaat ja sitä vanhemmat järvilohi-istukkaat tulee eväleikata. Näin voidaan jatkossa erottaa luonnossa syntyneet ja istutetut yksilöt ja siten valikoida otettava saalis.

 

Lisätietoja:
Kalatalouskonsulentti Janne Tarkiainen, puh. 044 547 9116

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 520 seurassa toimii yhteensä noin 42 000 kalastuksen harrastajaa.
www.vapaa-ajankalastaja.fi, www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen, www.ottiopas.fi, www.fisuun.fiwww.facebook.com/vapaa.ajankalastajat

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs