Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Tornionjoen lohisaalis pieneni edelleen

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Tornionjoen lohisaalis pieneni edelleen

Tiedote.
Julkaistu: 17.02.2011 klo 13:03
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Vuonna 2010 Tornionjoen suomenpuoleinen lohisaalis oli noin 23 700 kiloa. Määrä vastaa noin 3 150 lohta. Saalis pieneni edellisvuodesta (30 100 kg), mutta oli kuitenkin 2000-luvun keskimääräisen lohisaaliin mukainen. Jokeen noussut kalamäärä pieneni edellisvuoteen verrattuna jyrkemmin kuin saalis. 

Lohisaalis jakautui tasan paikallisten ja turistien välillä

Suomen ja Ruotsin rajalla virtaavalle Tornionjoen, Muonionjoen ja Könkämäenon kalastusalueelle lunasti viehekalastusluvan viime vuonna noin 7 150 kalastajaa. Tämä on noin 450 henkilöä vähemmän kuin edellisvuonna. Suomalaisten ja ruotsalaisten lisäksi joella vieraili ulkomaalaisia kalastajia yli 20 maasta.

Lohisaalis jakautui tasan paikallisten kalastajien ja ulkopaikkakuntalaisten kalastusmatkailijoiden kesken. Neljä viidestä kalastajasta oli ulkopaikkakuntalaisia, mutta kalastusvuorokausia kertyi henkeä kohden kuitenkin paikallisille lähes viisi kertaa enemmän kun matkailijoille. Näin ollen kalastusvuorokausia oli lähes saman verran paikallisilla (25 140 vrk) ja ulkopaikkakuntalaisilla (25 580 vrk).

Kalastus oli vilkkainta kesäkuun viimeisillä viikoilla. Suurin osa lohisaaliista saatiin kesäkuun alusta heinäkuun puoleen väliin mennessä. Eniten lohia saatiin Pellon ja Kolarin kuntien alueilta. Vetouistelu soutaen säilytti asemansa suosituimpana kalastusmuotona. Uistellen saatiin 94 prosenttia lohisaaliista.

Kahden merivuoden lohi yleisin saalis

Samoin kuin edeltävänä vuonna pääosa saaliista koostui kahden merivuoden ikäisistä lohista. Saalislohien keskipaino oli 7,6 kg. Yhden merivuoden koiraslohien, niin sanottujen kossien, osuus saalissa jäi poikkeuksellisen pieneksi.

Tornionjoen vesistön ruotsinpuoleiset lohisaaliit ovat nykyisin noin kolmannes suomenpuoleisista saaliista. Ruotsin kalastuslaitoksen (Fiskeriverket) arvion mukaan vuoden 2010 ruotsinpuoleinen lohisaalis oli noin 7 750 kg.

Nousulohimäärä lähes puolittui 

Tornionjokeen nousevia lohimääriä on seurattu kaikuluotauksella vuodesta 2009 lähtien. Vuonna 2009 luotauksessa havaittiin lähes 32 000 lohta, kun taas vuonna 2010 vastaava luku oli reilut 17 000 lohta. Nousukalamäärä putosi vuodesta 2009 jyrkemmin kuin joesta kalastettu lohisaalis.

Liite:
Kuva 1. Tornionjoen suomenpuoleinen lohisaalis, yhteisluvan lunastaneiden kalastajien määrä ja saalislohien keskipaino vuosina 1982-2010.

Lisää tietoa RKTL:n verkkosivuilla:
http://www.rktl.fi/kala/kalavarat/tornionjoen_lohi_meritaimen/

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:
Tutkija Atso Romakkaniemi, puh. 020 575 1416, etunimi.sukunimi@rktl.fi 
Suunnittelija Ville Vähä, puh. 020 575 1878, etunimi.sukunimi@rktl.fi

Liitetiedostot

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs