Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Tervolan maatalousalueiden LUMO-yleissuunnitelma on valmistunut

Tervolan maatalousalueiden LUMO-yleissuunnitelma on valmistunut

Julkaistu: 24.02.2009 klo 15:11
Julkaisija:

Lapin ympäristökeskuksen kesällä 2008 Tervolan alueella tekemä luonnon monimuotoisuuden (LUMO) ja kosteikkojen yleissuunnitelman raportti on valmistunut. LUMO-raportin tarkoituksena on auttaa tervolalaisia edistämään Kemijokivarren vesiensuojelua sekä arvostamaan, säilyttämään ja palauttamaan luonnon monimuotoisuuden ja maiseman kauneuden kannalta merkittäviä maatalousympäristön kohteita.

Lapin ympäristökeskuksen kesällä 2008 Tervolan alueella tekemä luonnon monimuotoisuuden (LUMO) ja kosteikkojen yleissuunnitelman raportti on valmistunut. LUMO-raportin tarkoituksena on auttaa tervolalaisia edistämään Kemijokivarren vesiensuojelua sekä arvostamaan, säilyttämään ja palauttamaan luonnon monimuotoisuuden ja maiseman kauneuden kannalta merkittäviä maatalousympäristön kohteita. Vuonna 2008 suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota vesiensuojelukysymyksiin luonnonkosteikkojen ja tulvaniittyjen kartoitukseen painottumalla. Tulvaniityt ja luonnonkosteikot keräävät tulvavesistä kiintoainesta ja ravinteita. Oikeanlaisen hoidon avulla ravinteita voidaan saada pois vesistöjä rehevöittämästä.

Kartoitusten yhteydessä löytyi runsaasti arvokkaita kohteita ja harvinaisten lajien esiintymiä.  LUMO-raportissa on kuvattu kaikkiaan 44 inventoitua kohdetta, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on noin 289 hehtaaria. Erityisesti jokivarsien tulvaniittyjä ja kosteikoita löytyi ilahduttavan paljon. Yleissuunnittelun yhteydessä löytyi useiden harvinaisten kasvien, kuten horkkakatkeron, laaksoarhon, jokipajun ja tataarikohokin esiintymiä, sekä perhosista harvinaisen huhtasinisiiven esiintymiä.

LUMO-projektien menestyksen innoittamana on Tervolankin alueella alkamassa uusi "Maisemanhoidosta työtä Lappiin" -hanke. Tarkoituksena on vuosina 2009-2011 perustaa Tervolaan, Rovaniemelle, Kemijärvelle, Pelkosenniemelle ja Sallaan paikallisia maisemanhoitorenkaita. Tärkeitä maisemakohteita, esimerkiksi LUMO-yleissuunnittelussa kartoitettuja alueita, pyritään saamaan hoidon piiriin viljelijän tai maaseutuyrittäjän ja paikallisten nuorten, yhdistysten tai työvoimasäätiön välisenä yhteistyönä.

Keskiviikkona 25.2. kello 19:00 järjestetään Louen koululla LUMO-raportin julkistamistilaisuus, johon kaikki ovat tervetulleita. LUMO-raportteja on tilaisuudessa jaossa ja projektikoordinaattori Marjut Kokko tulee esittelemään uutta "Maisemanhoidosta työtä Lappiin" -hanketta. Louen kyläyhdistys järjestää tilaisuuteen kahvitarjoilun.

LUMO-raporttia on saatavissa myös Lapin ympäristökeskuksesta (puh. 040 824 4727)  ja verkkosivuilta 2.3. alkaen. Raporttia jaetaan myös paikallisiin kirjastoihin.

Päivänkakkaroita ja hiehoja Peränloman tulvaniityllä (jpg, 2880 Kb)
Kuva: Mikko Paajanen

Lisätietoja

Biologi Mikko Paajanen. puh.  0400 972 619

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs