Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Tenon sivujokien pintasukelluslaskennoissa havaittiin runsaasti kutulohia

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Tenon sivujokien pintasukelluslaskennoissa havaittiin runsaasti kutulohia

Tiedote.
Julkaistu: 17.10.2014 klo 09:22
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Syyskuun alkupuolella Tenon pienissä sivujoissa toteutetuista pintasukelluslaskennoista saatiin positiivisia tuloksia. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan kutulohia oli runsaasti ja osin jopa ennätyksellisesti.

Ala-Tenolle laskevalla sivujoella kutulohien määrä oli ennätysmäinen ja yli kuusinkertainen verrattuna seurantahistorian (2003 - 2014) heikoimpaan vuoteen 2004. Myös Ylä-Tenolle laskevalla seurantajoella kutulohimäärä kasvoi edellisvuodesta ja oli selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa suurempi. Molemmissa seurantajoissa lohikantojen vuosittainen vaihtelu on ollut voimakasta mutta hyvin samansuuntaista.

Syyskuun laskennoissa pääosa näiden sivujokien lohista oli 1 - 2 kiloa painavia yhden merivuoden lohia, eli tittejä. Joukossa oli myös tavallista runsaammin pienehköjä kahden merivuoden lohia, painoltaan 2 - 4 kiloa. Pikkulohien runsas määrä heijastui selvästi myös Tenon lohisaaliissa, joka painottui voimakkaasti alle 5 kilon yksilöihin. Isoja, yli 7 kiloa painavia, kolmen merivuoden lohia saatiin Tenolta sitä vastoin vähän.

Näissä kahdessa Tenon pienessä sivujoessa on seurattu lohikantojen tilaa ja vaihtelua pintasukelluslaskennoin vuodesta 2003 alkaen. Pintasukellusseurannat antavat arvokasta tietoa Tenon lohikantojen vaihtelusta ja niiden tilasta. Näissä lohen levinneisyyden reuna-alueiden populaatioissa sekä positiiviset että negatiiviset muutokset ovat nopeasti havaittavissa. Tietoja voidaan hyödyntää Tenon lohikantojen hoidon ja käytön suunnittelussa.

Lisätietoa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:

Tutkija Panu Orell, s-posti: panu.orell@rktl.fi, puh: 040 530 5830

 

Kutuun valmistautuvien lohien lukumäärät Tenon alajuoksun (sininen, 4 km laskenta-alue) ja Tenon yläjuoksun (punainen, 6 km laskenta-alue) sivujokien sukelluskoealueilla vuosina 2003-2014. Katkoviivat kuvaavat kutulohimäärien jokikohtaisia keskiarvoja.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs