Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Tenon kalastusmatkailijoiden saalisseuranta jälleen netissä

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Tenon kalastusmatkailijoiden saalisseuranta jälleen netissä

Tiedote.
Julkaistu: 11.06.2014 klo 08:52
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen verkkosivuilla voi seurata Tenojoen Suomen puolen kalastusmatkailijoiden ilmoittamia lohisaaliita. Saalisseuranta päivittyy ajantasaisesti ja se jatkuu kalastuskauden 2014 loppuun asti.

Verkkopalvelussa on nähtävissä Tenojoen kalastusmatkailijoiden lohisaaliit viikoittain ja kuukausittain eri painoluokkiin jaoteltuna. Sivuilta voi esimerkiksi tarkastella, kuinka monta yli 20 kg:n lohta on ilmoitettu saaduksi ja seurata kappalemääräisen lohisaaliin kasvua kalastuskauden aikana. Sivuilla on myös kalastusmatkailijoiden ilmoittamien lohisaaliiden yhteenveto vuosilta 2009 - 2013 sekä tietoa kauden 2013 lohestuksesta, saaliista ja saaliittomuudesta.

Saalisseuranta on osoitteessa:
www.rktl.fi/kala/kalavarat/teno_naatamojoen_lohi/tenojoen_kalastusmatkailijoiden_lohisaaliit.html

Tee saalisilmoitus – tieto saaliittomuudesta on yhtä tärkeä kuin tieto saaliista!

Nykyisenkaltainen internet-pohjainen saalisseuranta on Tenojoella ollut käytössä vuodesta 2009 lähtien. Kalastaja ilmoittaa lohisaaliinsa tai saaliittomuutensa kalastusluvassa olevalla palauteosalla, joka palautetaan täytettynä Tenon luvanmyyntipisteisiin uutta lupaa lunastettaessa tai kalastuksen päättymisen jälkeen. Saalispalautteet pyritään tallentamaan saalisseurantajärjestelmään luvanmyyntipaikoissa päivittäin.

Vuodesta 2011 alkaen saalisilmoituksen on voinut tehdä myös sähköisellä lomakkeella, mikäli saalistiedot jäivät ilmoittamatta luvanmyyntiin. http://www.webropol.com/P.aspx?id=533573&cid=123248148

Koska kaikilta kalastajilta ei saada saalispalautetta, arvioidaan kalastusmatkailijoiden lopullinen lohisaalis tilastomenetelmiä hyödyntäen kalastuskauden jälkeen. Saaliiden arviointitarve vähenee, jos mahdollisimman moni täyttää ja palauttaa saalispalautteen. Lohisaaliiden tilastointi on erittäin tärkeä osa Tenojoen lohikantojen seurantatutkimusta. Tutkimustietoa hyödynnetään muun muassa Tenon lohikantojen hoidossa ja kalastuksen säätelytarpeiden arvioinnissa.

 

Lisätietoa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:

Tutkija Panu Orell, panu.orell@rktl.fi, puh: 040 530 5830

Tutkimusassistentti Jorma Kuusela, jorma.kuusela@rktl.fi, puh: 0400 398 942

 

Tenon kalastusmatkailijoiden saalisilmoituksiin perustuvat kappalemääräiset lohisaaliit neljään eri painoluokkaa jaoteltuna viikoittain vuosina 2009-2013. Vuoden 2009 saaliit esitetään tolppaviisikon vasemmanpuolimaisessa tolpassa ja vuoden 2013 saaliit puolestaan oikeanpuolimmaisessa tolpassa.

Kuva: Panu Orell

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs