Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Tekstiilit kiertoon – Suomen ensimmäinen poistotekstiilitapahtuma Forssassa 24.5.

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Tekstiilit kiertoon – Suomen ensimmäinen poistotekstiilitapahtuma Forssassa 24.5.

Tiedote.
Julkaistu: 26.04.2012 klo 15:43
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Voisimmeko nähdä tekstiilin kiertävän samalla tavalla kuin lasi ja paperi nykyään? Miksi heittäisimme hukkaan materiaalia, jonka valmistaminen ja käyttö on rasittanut jo huomattavan paljon ympäristöämme? Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK) Forssassa järjestetään 24.5. Poistotekstiilit 2012 -tapahtuma, jonka avulla halutaan nostaa tekstiilien kierrättäminen valtakunnalliseksi puheenaiheeksi. – Jotta tekstiilejä voidaan tehokkaasti kierrättää, eri alojen ihmisten täytyy verkostoitua ja rakentaa yhdessä toimivat järjestelmät, kertoo tapahtumaa järjestävä Helena Hinkkala.

Poistotekstiilillä tarkoitetaan teollisuudelta, yrityksiltä ja kuluttajilta alkuperäisestä tarkoituksestaan poistuvaa tekstiilimateriaalia. Viime keväänä HAMKissa valmistuneen tekstiilikierrätyksen esiselvityksen mukaan suurin osa suomalaisista ei tiedä huonon vaatteen tai tekstiilin arvoa, kun se poistuu käytöstä. Toisin sanoen joko vaate heitetään roskikseen tai sitäkin harvemmin se viedään vaatekeräykseen. Poistotekstiilejä Suomessa kertyy 120 miljoonaa kiloa vuosittain. Siitä vain noin yksi viidesosa kierrätetään.

Tällä hetkellä Suomessa ei siis ole organisoitua tai suljettua materiaalikiertoa tekstiileille. Huonolaatuinen tekstiili kuormittaa muun muassa vaatekeräyksiä järjestäviä tahoja, eikä materiaalia hyödynnetä juurikaan muuten.

Poistotekstiilit 2012 -tapahtumassa jaetaan ajatuksia ja ideoita, joiden avulla voidaan luoda kauaskantoisia innovaatioita. Tekstiilien kierrättämiseen pureudutaan muun muassa ympäristön ja yhteiskunnallisen edun kannalta. – Tapahtuma on ensimmäinen vastaavanlainen Suomessa. Paikalle saapuu alan yrityksiä ja yhdistyksiä sekä ympäristöministeriön edustaja, Hinkkala kertoo.

– Poistotekstiilit 2012 -tapahtuman avulla halutaan saavuttaa konkreettisia asioita. Tekstiili halutaan saada osaksi kierrätystä ja säästää näin ollen raaka-aineen luontoa kuormittavia vaikutuksia. Poistotekstiileillä on paljon annettavaa – nyt punnitaan vaihtoehdot ja mahdollisuudet, Hinkkala painottaa.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita Poistotekstiilit 2012 -tapahtumaan torstaina 24.5.2012 klo 9–15.45 Hämeen ammattikorkeakoululle Forssaan (os. Wahreninkatu 11, Forssa). Medialle järjestetään klo 12.00–12.30 tiedotustilaisuus, jossa on mahdollisuus haastatella paneelikeskustelun asiantuntijoita ja tapahtuman järjestäjiä.

Tilaisuuden ohjelma päivitetään osoitteeseen www.hamk.fi/vihi.

Lisätiedot
projektityöntekijä Helena Hinkkala, p. 040 58 99 300

Poistotekstiilit 2012 -tapahtuman järjestää VIHI-hanke. Hankkeen tavoitteena on Forssan seudun yritysten erityisosaamisen vahvistaminen, yritysten innovaatiotoiminnan kehittäminen ja uuden yritystoiminnan luominen järkivihreässä hengessä. Hanke jakautuu kolmeen kokonaisuuteen, jotka ovat järkivihreä yritystoiminta ja seudun yritysten innovatiivisuuden lisääminen, Forssan seudun yritysten erikoisosaamisen vahvistaminen ja yritysverkostojen kokoaminen sekä vihreän logistiikan kehittäminen. Hankkeen rahoittajia ovat Euroopan aluekehitysrahasto, Hämeen liitto, Forssan seudun kunnat ja Hämeen ammattikorkeakoulu.

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs