Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Talvivaaran ympäristöparannukset edelleen riittämättömiä

Suomen luonnonsuojeluliitto

Talvivaaran ympäristöparannukset edelleen riittämättömiä

Tiedote.
Julkaistu: 27.04.2012 klo 14:42
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii Talvivaaran kaivoksen toiminnan keskeyttämistä, kunnes tarvittavat investoinnit turvallisuuteen ja ympäristönsuojeluun on tehty. Yhtiön ilmoitus ympäristöinvestoinneista on liiton mielestä selkeästi alimitoitettu.

Suomen luonnonsuojeluliitto osallistui torstaina 26.4. yhdessä muiden ympäristöjärjestöjen ja paikallisten asukkaiden kanssa Vuokatissa Talvivaaran yhtiökokouspaikan edustalla järjestettyyn mielenilmaukseen. Mielenosoittajat kritisoivat niin hallitus- ja oppositiopuolueita, virkamiehiä kuin yhtiön edustajiakin ympäristönsuojelun laiminlyönnistä.

Aiemmin tällä viikolla Talvivaara tiedotti 13 miljoonan euron investoinneista ympäristöteknologiaan, joilla sulfaattipäästöt saadaan yhtiön mukaan laskemaan nykyisestä 5000-7000 milligramman tasosta 2000 milligrammaan. Ylä-Savon kuntien ympäristölautakunnan mukaan hyväksyttävä päästötaso olisi 100 milligrammaa litrassa.

"Talvivaara kehuu voivansa laskea päästönsä kolmasosaan. Kovin tyytyväinen tuollaisesta luvatusta saavutuksesta ei kannata olla, kun todellisuudessa päästömäärän tulisi olla 70 kertaa nykyistä pienempi. Suunta on oikea, mutta tahti aivan liian hidas", sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Hanna Hakko.

Merkittävimmät poikkeamat ympäristöluvasta ja siten voimassa olevasta ympäristölainsäädännöstä liittyvät jätevesiin ja niiden aiheuttamiin vaikutuksiin. Talvivaarasta vuotava suolainen jätevesi on muuttanut lähijärvien luonnontilaa merkittävästi. Lisäksi kaivos on aiheuttanut pöly-, melu- ja hajuhaittoja.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Kari Virranta on todennut, että nykytiedoilla kaivos ei olisi saanut lupaa toimia. Suomen luonnonsuojeluliitto hämmästeleekin viranomaisten haluttomuutta puuttua ongelmiin ja käyttää kaivoslain sallimia toimenpiteitä saastuttamisen lopettamiseksi.

Luonnonsuojeluliitto on tehnyt maaliskuussa Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle vireillepanon, jossa esitetään Talvivaaran toiminnan keskeyttämistä siihen asti, kunnes ympäristön pilaantuminen saadaan estettyä.

 

Lisätietoja:

Matti Nieminen, viestintäpäällikkö, SLL, puh. 050 564 2283, matti.nieminen@sll.fi,

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs