Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Talkoolaiset kunnostavat Seilin hospitaalikirkkoa Saaristomerellä

Metsähallitus

Talkoolaiset kunnostavat Seilin hospitaalikirkkoa Saaristomerellä

Tiedote.
Julkaistu: 31.07.2015 klo 08:00
Julkaisija: Metsähallitus

Tarunhohtoiselle Seilin saarelle kokoontuu 30.7.-1.8. lähes 20 talkoolaisen joukko. Suomen Rangereiden talkoissa viimeistellään Seilin hospitaalikirkon korjaustyöt punamultaamalla vuorausta ja koetervataan kirkon paanukatto. Lisäksi kunnostetaan kirkon ympäristössä olevia rakennuksia ja rakenteita. Talkooleiri juhlistaa World Ranger Day:tä eli Maailman rangeripäivää, jota vietetään Suomessa viidettä kertaa.

Paikallinen perinnerakentaja myös kengittää kirkon hirsikehikon sekä tekee suurimmat vuorauskorjaukset ennen leirin alkua.

”Kirkko on periaatteessa hyvin tyypillinen 1700-luvun ristikirkko. Sisään astuttaessa paljastuu kuitenkin rakennuksen todellinen luonto: tulijaa tervehtivät paljaat, koristeettomat hirsiseinät sekä aidat, jotka erottivat sairaat ja terveet seurakuntalaiset toisistaan. Seilissä on hoidettu lepraan sairastuneita ja myöhemmin mielisairaita vuodesta 1619 vuoteen 1962. Seilin kirkko on esimerkki yhteiskunnasta, jota emme enää tunnista omaksemme, mutta jonka olemassaolosta on lopulta kovin vähän aikaa.” kertoo suunnittelija Hilja Palviainen Metsähallituksen luontopalveluista.

Saaristomeren kansallispuiston kupeessa sijaitsevalla Seilin saarella on pitkä ja kiehtova historia. Saarella on asuttu, siellä on oltu töissä ja sinne on jouduttu loppuelämän kestävään hoitoon. Viimeisinä vuosikymmeninä saarella on voinut tehdä tutkimustyötä, opiskella tai rentoutua kesämökillä. Seilin historiasta kertovat monet saarelta löytyvät muinaisjäännökset sekä saaren rakennettu ympäristö. Erityisen hyvin saaren historia näkyy talkookohteena olevasta Seilin hospitaalikirkosta.

”Maailman rangeripäivän viettäminen talkooleirillä Seilin kaltaisessa historiallisessa paikassa on todella hieno asia.  Päivän tarkoitushan on tuoda rangerityötä tutuksi myös suurelle yleisölle. Tällainen leireily myös lisää rangereiden yhteenkuuluvuuden tunnetta ”, sanoo Suomen rangereiden puheenjohtaja Pekka Veteläinen.

Leirille on perinteisesti myös kutsuttu eläkkeelle jääneitä rangereita. Talkootyön kautta vapaaehtoiset oppivat tuntemaan suojelualueiden ja kulttuuriperinnön hyväksi tehtävää työtä ja pääsevät myös kuulemaan suojelualueiden hyväksi tehtävän työn perinteistä iltanuotiolla.

Lisätietoja
•    Talkoissa tehtävästä työstä ja kohteista: Suunnittelija Hilja Palviainen, puhelin 040 754 5131, sähköposti hilja.palviainen@metsa.fi.
•    Vapaaehtoistyöstä suojelualueiden ja kulttuuriperinnön hyväksi: http://www.luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta

Suomen Rangereista
•    Puheenjohtaja Pekka Veteläinen, puhelin 0400 321 453.
•    Suomen Rangerit eli Suomen luonnonsuojelualueiden henkilöstö ry on suojelualueilla tai niiden hyväksi työskentelevien henkilöstöyhdistys. Yhdistys välittää tietoa luonnonsuojelun ja luonnonvirkistyskäytön työkentästä, järjestää tapahtumia ja tarjoaa koulutusta. Jäseniä on lähes 100.
•    www.facebook.com/suomenrangerit

   

Liitetiedostot

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs