Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » SYKE arvioitiin elinvoimaiseksi ja kansainväliseksi

Suomen ympäristökeskus

SYKE arvioitiin elinvoimaiseksi ja kansainväliseksi

Julkaistu: 01.04.2009 klo 09:13
Julkaisija: Suomen ympäristökeskus

Kansainvälinen arviointipaneeli on arvioinut Suomen ympäristökeskuksen toiminnan. Sen mukaan SYKE on aktiivinen ja elinvoimainen yhteistyökumppaneidensa arvostama laitos, jonka palveluihin sidosryhmät ovat tyytyväisiä. Panelistit totesivat SYKEn olevan kehittymässä yhdeksi Euroopan merkittävimmistä ympäristöalan tutkimuslaitoksista. Ulkopuolisen rahoituksen saamisessa on onnistuttu hyvin ja korkeatasoiset tutkimushankkeet ovat lisänneet tieteellistä uskottavuutta.

Kansainvälinen arviointipaneeli on arvioinut Suomen ympäristökeskuksen toiminnan. Sen mukaan SYKE on aktiivinen ja elinvoimainen yhteistyökumppaneidensa arvostama laitos, jonka palveluihin sidosryhmät ovat tyytyväisiä. Panelistit totesivat SYKEn olevan kehittymässä yhdeksi Euroopan merkittävimmistä ympäristöalan tutkimuslaitoksista. Ulkopuolisen rahoituksen saamisessa on onnistuttu hyvin ja korkeatasoiset tutkimushankkeet ovat lisänneet tieteellistä uskottavuutta. SYKEn rooli tutkimuksen tekijänä ja asiantuntijapalveluiden tarjoajana on tasapainossa ja ennakoiva ja korkeatasoinen tutkimus takaa laadukkaat asiantuntijapalvelut.

Arvioinnin keskeisimmät suositukset

Arvioitsijoiden keskeisimmät suositukset liittyvät SYKEn rooliin ja asemaan ympäristönsuojelun kentässä, erityisesti ympäristöpolitiikan tukemisessa, ja tutkimuksen ja asiantuntijapalveluiden yhteyden tiivistämisessä.

Panelistien näkemysten mukaan SYKEllä on hyvät mahdollisuudet vahvistaa ennakoivaa roolia: arvioida ympäristöpolitiikan toteutumista, kehittää kestävän kehityksen strategioita ja skenaarioita sekä vertailla eri politiikkavaihtoehtojen ympäristövaikutuksia.

Yhdistämällä SYKEn monipuoliset ympäristötietovarannot taloudelliseen ja muuhun yhteiskunnallista kehitystä kuvaavaan tietoon pystytään tekemään entistä monipuolisempia ja  innovatiivisia arviointeja ja skenaarioita tulevista kehityssuunnista.

Yhteistyötä kansallisten ja kansainvälisten tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa tulee edelleen vahvistaa. Kotimaassa Ympäristö ja luonnonvarat -konsortion perustaminen, aktiivinen osallistuminen koko sektoritutkimuksen kehittämiseen sekä kansallisiin tutkimusohjelmiin (mm. SHOKit) ovat tärkeitä SYKEn kehittymisen kannalta.

Valtion tuottavuusohjelma sai voimakasta kritiikkiä arvioitsijoilta. Henkilöstön vähentäminen samanaikaisesti lisääntyneen työmäärän kanssa vaarantaa tutkimuksen laadun ja kilpailukyvyn säilymisen mm. kansainvälisissä rahoitusohjelmissa ja hankehauissa.

Arviointipaneelin jäsenet

Arviointipaneelia johti professori Rik Leemans Wageningenin yliopistosta Hollannista ja sen työtä tuki suomalainen konsulttitoimisto Gaia Consulting.

Muut jäsenet olivat:

  • professori Leendert Hordijk, Joint Research Centre of the European Commission / Institute for Environment and Sustainability, Ispra, Italia
  • professori Milena Hovart, Jožef Stefan Institute, Ljubljana University, Slovenia
  • professori Thomas B. Johansson, Lund University, Ruotsi
  • professori Pieter Leroy, Nijmegen University, Hollanti
  • ohjelmajohtaja Kaja Peterson, Stockholm Environment Institute Tallinn Centre (SEI), Viro 

Arviointi perustui laajaan tausta-aineistoon, itsearviointeihin sekä SYKEn henkilöstön ja sidosryhmien haastatteluihin.

Lisätietoja

Yksikönjohtaja Ismo Tiainen, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 040 504 7494

Tiedottaja Ulla Sonck, SYKE, puh. 040 740 2186
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs