Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Susivahingot eivät ole lisääntyneet — ei syytä hysteriaan

Suomen luonnonsuojeluliitto

Susivahingot eivät ole lisääntyneet — ei syytä hysteriaan

Tiedote.
Julkaistu: 12.01.2012 klo 12:49
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Susikeskustelu näyttää kärjistyneen Suomessa poronhoitoalueen eteläpuolella, vaikka susien lukumäärä sekä niiden aiheuttamat kotieläin- ja koiravahingot ovat vähentyneet noin puolella vuoden 2008 jälkeen. Joillakin paikkakunnilla ja paikoin mediassakin vallitsevalle susihysterialle ei näyttäisi olevan järkiperäisiä syitä.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen arvion mukaan keväällä 2011 Suomen susikanta oli 135–145 yksilöä ennen susien lisääntymiskautta. Loppuvuoden tulosten käsittely on vielä kesken, mutta maamme susikannassa ei näyttäisi tapahtuneen suurta muutosta. Suomessa on vähemmän susia kuin vuonna 2008, jolloin niitä arvioitiin olleen 220 hukkaa.

Vuonna 2006 tuli tietoon 56 susien aiheuttama koiravahinkoa, kun vuonna 2010 niitä oli 26 ja vuonna 2011 enää 19 vahinkotapausta. Susipuhelimella on voitu vähentää riskiä susien hyökkäyksistä metsästyskoirien kimppuun. Muihin maihin sekä entisiin aikoihin, silloin kun karjaa vielä laidunnettiin metsälaitumilla, verrattuna nykyiset susivahingot ovat selvästi pienemmät.

Suomen sudet eivät ole muuttaneet käyttäytymistään. Ne ovat yhä ihmisarkoja, eivätkä ole hakeutuneet aiempaa enempää ihmisasutuksen piiriin. Gsm-seuratut sudet karttavat ihmistä parhaansa mukaan ja yli 99 prosenttia susien paikannuksista sijaitsee kaukana ihmisasutuksesta niin Lounais-Suomessa, Pohjois-Savossa kuin Kainuussakin.

Viime vuosina on myös niin sanottujen häirikkösusien tappolupien saamista nopeutettu Suomen riistakeskuksen perustamisen yhteydessä.

Kaikkien susien kanssa tekemissä olevien tahojen yhteinen etu on pitää sudet ihmisarkoina ja poissa asutuksen läheisyydestä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jokainen nähty tai talon läheisyyteen eksyvä susi olisi ongelmayksilö.

”Susi on erittäin uhanalainen laji. Suomi on EU:n komission seurannassa susien salametsästyksen takia. Salametsästys on rikos. Viestimillä on keskeinen mahdollisuus vaikuttaa asioiden käsittelytavallaan siihen, miten oikeus Suomen salomailla toteutuu”, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

 

Lisätietoja:

Risto Sulkava, puheenjohtaja, FT (ekologia), puh. 050-560 2113

Riku Lumiaro, suurpetoasiantuntija, puh. 050-585 9857

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs