Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Susipuhelin muuttaa nettiin

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Susipuhelin muuttaa nettiin

Tiedote.
Julkaistu: 02.09.2013 klo 12:36
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tehnyt karttapalvelun, joka korvaa perinteisen susipuhelimen. Kaikille avoimesta verkkopalvelusta voi tarkastella, missä pannoitetut sudet ovat olleet viimeisen paikannuksen mukaan. Palvelu löytyy osoitteesta: http://pantaseuranta.rktl.fi/

Verkkopalvelulla vastataan susipuhelimen käyttäjien keskeisiin toiveisiin: palvelu jatkuu vuodenvaihteen yli metsästyskauden loppuun saakka, se on auki ympäri vuorokauden ja paikannustiedot päivittyvät neljä kertaa nopeammin kuin susipuhelimeen. Tavoitteena on, että kunkin suden paikannushavainnot päivittyvät palveluun seitsemän tunnin välein. Tämä edellyttää, että eläin on paikannushetkellä riittävän avoimessa maastossa, jossa paikannus onnistuu. Lisäksi eläimen tulee olla GSM-kuuluvuusalueella, jotta panta pystyy lähettämään paikannustiedot. Palvelu ilmoittaa, mikäli paikannus on yli kaksi viikkoa vanha.

Verkkopalvelussa ei esitetä eläimen tarkkaa sijaintia, vaan Suomi on jaettu 10 x 10 kilometrin ruutuihin. Palvelussa esitetään, missä ruudussa pannoitettu susi on ollut viimeisimmän paikannuksen mukaan.

Palvelu toimii myös mobiililaitteilla.

Susipuhelinta ovat hyödyntäneet erityisesti koiran kanssa metsästävät syksyisin ja alkutalvesta vuosina 2004, 2005, 2011 ja 2012. Metsästäjät ovat voineet tiedustella puhelimesta, onko pannoitettu susi liikkunut hiljattain jahtialueella. Pannoituksista saatavaa seurantatietoa on käytetty hyväksi koiriin kohdistuneiden susivahinkojen vähentämiseksi.

Linkki ruotsinkieliseen palveluun: http://pantaseuranta.rktl.fi/?lang=sv

 

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:

tutkija Samuli Heikkinen, puh. 0295 327 873

 

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs