Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Suomi ympäristöinvestointien ja uusiutuvan energian ykkösmaaksi

Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomi ympäristöinvestointien ja uusiutuvan energian ykkösmaaksi

Tiedote.
Julkaistu: 26.04.2015 klo 11:58
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliiton liittovaltuusto onnittelee Suomen Keskustaa vaalivoitosta ja kaikkia valittuja kansanedustajia. Liitto toivoo, että seuraava hallitus käynnistäisi rohkeiden uudistusten sarjan, jolla nykyisestä kertakäyttökulttuurista ja fossiilitaloudesta siirrytään luonnonvarojen kierrätykseen ja energiansäästöön perustuvaan kohtuutalouteen.

Uudistukset on käynnistettävä energiapolitiikasta, jossa energiansäästö ja energiatehokkuus on nostettava kaiken suunnittelun lähtökohdaksi. Valtaosa Suomen 8,5 miljardin euron energiaostoista tulee suunnata energiansäästön ohella uusiutuvan energian ja vähäpäästöisen liikenteen vahvistamiseen. Päästövähennystavoite tulee nostaa 60 prosenttiin vuoteen 2030 ja 95 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä. Asumisen energiansäästötavoite tulee nostaa 40 prosenttiin vuoteen 2030 ja 80 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä.

Asumisen ja liikenteen päästöjä voidaan vähentää koko maassa valmistamalla biopohjaisista jätteistä (lanta, jätevedenpuhdistamojen liete, elintarviketeollisuuden jätteet) ja mm. nurmikasveista biokaasua. Tällä tavalla saadaan myös ravinteet talteen ja uudelleen käyttöön.

Lisäksi hallituksen tulisi ryhtyä määrätietoisiin toimiin fossiiliriippuvuuden katkaisemiseksi. Fossiilisille polttoaineille myönnettävistä yli miljardin euron haitallisista tuista on päästävä vaiheittain eroon. Kivihiilen ja turpeen poltosta on luovuttava vuoteen 2025 mennessä. Jatkossa ilmastovaikutukset tulisi ottaa kaikkien uusien yritystukipäätösten perustaksi.

Metaania voidaan valmistaa hajautetusti myös hiilidioksidista aurinko- ja tuulienergian avulla. Uusiutuvan energian metaanin tuotantoteknologiasta voidaan tehdä Suomelle uusi merkittävä vientiala. Pientuotantoa tulee edistää ottamalla käyttöön takuuhintajärjestelmä.

Bioenergian käyttö tulee sovittaa siten, että luonnon monimuotoisuus ja ekosysteemipalvelut säilyvät, ja metsän hiilinielu pysyy mahdollisimman suurena. Metsistä ja soista vähintään 17 prosenttia tulisi suojella kullakin kasvillisuusvyöhykkeellä. Puunkorjuumäärät on pidettävä korkeintaan nykytasolla samalla kun turve korvataan puuhakkeella sisämaan energiantuotantolaitoksissa.

Luonnonsuojeluliiton liittovaltuusto kokoontui 25.-26.4. Pieksämäelle sääntömääräiseen kevätkokoukseen hyväksymään muun muassa edellisen vuoden vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen. Kokouksessa keskusteltiin myös mahdollisesta luonnonsuojelu- ja ympäristöpolitiikan muutoksesta, joka voi vaatia menettely- ja vaikuttamistapojen tarkistamista liiton toiminnassa.

 

Lisätietoja:

- Risto Sulkava, liittohallituksen puheenjohtaja, puh. 050-5602113

- Eero Yrjö-Koskinen, toiminnanjohtaja, puh. 050-3478778

- Liite: Suomen luonnonsuojeluliiton hallituksen ilmasto- ja energialinjaukset (25.4.2015)

 

Liitetiedostot

--
Matti Nieminen
viestintäpäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050 5642283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs