Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Suomi ja Ruotsi yhteiseen rintamaan susiasioissa

Maa- ja metsätalousministeriö

Suomi ja Ruotsi yhteiseen rintamaan susiasioissa

Tiedote.
Julkaistu: 16.04.2013 klo 12:02
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Suomen, Ruotsin ja Norjan suurpetoasioista vastaavat valtiosihteerit keskustelevat kunkin maan ajankohtaisesta suurpetotilanteesta Tukholmassa 17.4. Suomesta tapaamiseen osallistuu valtiosihteeri Risto Artjoki maa- ja metsätalousministeriöstä. Tarkoituksena on jakaa kokemuksia suurpetokonfliktien hallinnasta ja suurpetokantojen hoidosta. Lisäksi puhutaan Ruotsin ja komission välisestä valvontamenettelystä, joka saattaa edetä tuomioistuimeen saakka. Jos niin käy, vaikutukset heijastuisivat myös Suomen suurpetopolitiikkaan.

Ruotsi on pyrkinyt pitkän aikavälin suunnitelmallisella politiikalla vähentämään ihmisten huolta susien läsnäolosta ja samalla lisäämään susikannan hyväksyttävyyttä paikallisten ihmisten keskuudessa. Ruotsi asetti määräaikaisen 210 suden katon ja salli joustavan metsästyksen. Kyseessä ei ole vain vahinkoa aiheuttavien susien poistaminen kuten Suomessa, vaan joustavampi ns. kannanhoidollinen metsästys. Komissio on kuitenkin viemässä tästä menettelystä Ruotsin tuomioistuimeen, koska se katsoo, että menettely ei noudata luontodirektiiviä. Maa- ja metsätalousministeriö on huolestunut tilanteesta, sillä komission ajama tiukka luontodirektiivin tulkinta on vaikeuttanut susikannan suojelua Suomessa.

Valtiosihteeri Artjoki aikookin ehdottaa Suomelle ja Ruotsille yhteistä delegaatiota, joka neuvottelisi ympäristökomissaarin kanssa siitä, miten luontodirektiivin tulkintaan saataisiin lisää joustavuutta. Joustavuutta tarvitaan, jotta susikannan suojelussa ja kannansäätelyssä voitaisiin ottaa nykyistä paremmin huomioon sekä paikallisten asukkaiden huolet että susikannan säilymisen. Runsaslukuisten karhun ja ilveksen kohdalla joustavampi menettely on jo mahdollista komission linjausten puitteissa.

Suomen, Ruotsin ja Norjan valtiosihteerit ovat kokoontuneet jo kerran aikaisemmin keskustelemaan suurpedoista ja tapaamisia pidetään myös jatkossa säännöllisesti. Tuleviin kokouksiin pyritään saamaan mukaan myös Venäjä.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:

Risto Artjoki, valtiosihteeri, p. 0295 16 2254
Sami Niemi, neuvotteleva virkamies, p. 0295 16 2391


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs