Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Suomen suurin perinnemaisemahanke jatkuu Uudellamaalla

Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen suurin perinnemaisemahanke jatkuu Uudellamaalla

Tiedote.
Julkaistu: 13.07.2015 klo 11:00
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri jatkaa vuonna 2003 alkanutta perinnemaisematyötään. Uhanalaisten luontotyyppien hyväksi on työskennellyt jo noin 250 henkilöä. Tähän mennessä on hoidettu 186 eri kohdetta läntisellä Uudellamaalla.

Huhtikuussa käynnistynyt luonnonhoitohanke Ketosirkka jatkaa pitkäjänteistä työtä, joka jatkuu tänä vuonna lokakuuhun saakka. 28 luonnonhoitajaa ja työnjohto toimivat paraikaa viidellä paikkakunnalla: Lohja, Vihti-Karkkila, Kirkkonummi, Raasepori ja Hyvinkää.

"Tästä on kehittymyt Suomen suurin perinnemaisemahanke. Jos halutaan, että uhanalaiset perinnebiotoopit ja niiden lajit pärjäävät, ne tarvitsevat hoitoa. Kunnilla tai valtiolla ei ole useinkaan mahdollisuutta keskittyä hoitotyöhön. Hoidon arvoisia kohteita olisi Uudellamaalla vielä satoja", kertoo Eveliina Puhakka Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä.

Myös Luonnonsuojeluliiton muissa piireissä ja yhdistyksissä talkoillaan perinnemaisemien puolesta. Hoitokohteita on saaristosta Lappiin. Työ on saanut tunnustusta ja huomiota jopa Euroopan laajuisesti.

"Perinnemaisemat ovat kuin luonnon pieniä jalokiviä, joiden varassa elää pinta-alaan nähden eniten uhanalaisia lajeja Suomessa. Työn tuloksena laji- ja yksilömäärät ovat nousseet rohkaisevasti", Puhakka kertoo.

Perinnemaisemien hoidossa vieraslajien torjumisen merkitys on kasvanut. Osa kohteista on pienialaisia, vain muutamia aareja, kuten Snappertuman kirkon ketorinne. Suurimmat kohteet ovat taas kymmeniä hehtaareja, niin kuin Kirkkonummen Dåvitsissa hoidettavat merenrantaniityt.

"Autettavia lajeja riittää. Apuamme saa tänä vuonna esimerkiksi palosirkka, vuorikaskas, hirvenkello, vuorikuisma ja horkkakatkero", kertoo Eveliina Puhakka.

Ketosirkka-hanketta tukee päärahoittajana Uudenmaan ELY-keskus, joka on myöntänyt hankkeelle työllisyyspoliittista tukea. Toinen merkittävä tukija on kivipohjaisia rakennusmateriaaleja valmistava Rudus Oy. Yhtiö on käynnistänyt LUMO-ohjelman, jonka tavoitteena on lisätä luonnon monimuotoisuutta sen omilla toimipisteillä. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi käytöstä poistuvat hiekkakuopat, joissa voidaan auttaa uhanalaisia lajeja luomalla ketoja ja paahdeympäristöjä.

 

Lisätietoja:

- Eveliina Puhakka, hankevastaava, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri, 045-329 0855, eveliina.puhakka@sll.fi

- Liisa Suhonen, ympäristöinsinööri, Rudus Oy, 040 537 3030, liisa.suhonen@rudus.fi

- www.sll.fi/ketosirkka

- Liitteenä maksuton valokuva perinnemaisemien hoitotyöstä toimitusten käyttöön. Kuva: Tero Malinen.

 

 

 

Liitetiedostot

Matti Nieminen
viestintäpäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-5642283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs