Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Suomen susikanta on pienentynyt viime talvesta

Maa- ja metsätalousministeriö

Suomen susikanta on pienentynyt viime talvesta

Tiedote.
Julkaistu: 12.02.2013 klo 16:33
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) on antanut arvion Suomen susikannan koosta helmikuussa 2013. Arvion mukaan Suomessa oli helmikuun alussa 120 – 135 sutta.

Susikanta on laskenut viime vuodesta. RKTL:n viime talven arvion mukaan Suomessa oli 150 – 160 sutta. Syksyllä tehdyn arvion mukaan kanta oli 180–200 yksilöä, mikä johtuu siitä että arvio tehtiin juuri susien lisääntymiskauden jälkeen ja ennen metsästystä. Tämän vuoksi uusinta arviota ei voida verrata syksyn arvioon, vaan viime vuonna samaan aikaan tehtyyn, jälkihavaintoihin perustuvaan arvioon.

Arvion perustana ovat tunnetut laumat ja kahdestaan liikkuvat sudet, jotka ovat todennäköisiä pariskuntia. Laumoja löytyi tänä vuonna 10 kun viime vuonna niitä oli vielä 14. Susipareja löytyi 19 viime mikä on kasvua viime vuoden 9–14 pariin verrattuna. Yksinään liikkuvien susien osuus on noin 20 prosenttia susikannasta. Huomattava osa itärajalla havaituista laumoista ja pareista liikkuu sekä Suomen että Venäjän puolella. Näistä yksilöistä Suomen keskimääräiseen susikanta-arvioon laskettiin mukaan puolet. Jos kanta-arvioon lasketaan mukaan nämä laumat kokonaisuudessaan, niin saadaan lukemaksi 140 – 150 sutta.

RKTL teki arvion yhteistyössä useiden eri tahojen kanssa. Havaintotiedot arviota varten saatiin petoyhdyshenkilöverkostolta, Metsähallitukselta, poroisänniltä, Suomen riistakeskukselta sekä rajavartijoilta. Laajaa havaintoaineistoa tukee GPS-laitteilla merkittyjen susien antama paikkatieto reviirien rajoista. Lisäksi RKTL teki omaa maastotyötä Suomen susikannan ydinalueella eli Etelä-Kainuussa, Ylä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Sami Niemi, neuvotteleva virkamies, puh. 0295 16 2391
Jussi Laanikari, ylitarkastaja, puh. 0295 16 2432

 

Liitetiedostot


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs