Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Suomen susikannan perimä köyhtynyt

Oulun yliopisto

Suomen susikannan perimä köyhtynyt

Tiedote.
Julkaistu: 25.09.2012 klo 08:31
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oululainen tutkimusryhmä on osoittanut Suomen susikannan geneettisen monimuotoisuuden alentuneen ja sukusiitoksen lisääntyneen 1990-luvun puolestavälistä vuoteen 2009. Tulos on yllättävä, sillä tutkimusajanjaksoon sisältyy Suomen susikannan voimakas kasvuvaihe vuodesta 1995 aina vuoteen 2006. Tutkimus osoitti, että susikannan geneettinen monimuotoisuus ei riipu niinkään sen laskennallisesta koosta vaan geenivirran määrästä ympäröivien kantojen kanssa. Tulokset ovat merkittäviä susikannan hoidolle, sillä geneettinen monimuotoisuus ja sukusiitoksen määrä ovat pitkällä aikavälillä tiiviisti kytköksissä kannan geneettiseen hyvinvointiin.

Tutkimuksessa analysoitiin geneettisin menetelmin lähes 300 susinäytettä vuosilta 1995–2009. Lisäksi siinä analysoitiin Venäjän Karjalasta kerättyjä susinäytteitä. Tutkimus osoitti, että Suomen susikannan geneettisen monimuotoisuuden vaihtelu riippui ennen kaikkea yhteyksistä Venäjän susikantaan. Geenivirta idästä 1990-luvun jälkeen osoittautui tutkimuksessa vähäiseksi. Susikannan voimakas kasvu aina vuoteen 2006 onnistui jonkin verran rajoittamaan perimän köyhtymistä. Tätä seurannut kannan romahdus yhdessä vähäisen tulomuuton kanssa aiheutti kuitenkin sukusiitoksen kasvua ja perinnöllisen muuntelun vähenemistä. Tutkimus osoitti myös syntymäreviiriltään uusille alueille muuttavien nuorten susien siirtymämatkojen lyhentyneen kannan romahduksen yhteydessä.

Tutkimus toteutettiin Oulun yliopiston ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen yhteistyönä. Tutkimukseen liittyvät laboratoriotyöt ja aineiston analyysit tehtiin Oulun yliopiston biologian laitoksessa ja RKTL hankki valtaosin aineistona käytetyt susinäytteet.

Tutkimus on julkaistu sähköisenä 14.9.2012 korkeatasoisessa Molecular Ecology -lehdessä (abstrakti: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/mec.12010/abstract) ja on osa Eeva Janssonin Suomen susipopulaation genetiikkaa käsittelevää väitöskirjatyötä.

 

Lisätietoja antavat:
Tohtorikoulutettava, FM Eeva Jansson, puh. 0294 481 575
Professori Jouni Aspi, tutkimusryhmän johtaja, puh. 0294 481 214

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs