Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Suomen on kolminkertaistettava energiapuun käyttö

Työ- ja elinkeinoministeriö

Suomen on kolminkertaistettava energiapuun käyttö

Julkaistu: 23.02.2010 klo 13:38
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

– Metsäteollisuuden sivuvirtojen, kuorien, purujen ja liemien käyttö energiantuotannossa on ollut ylivoimaisesti tärkein biopohjaisen uusiutuvan raaka-aine, totesi elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen 23.2.2010 Saarijärvellä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Luonnonvarainstituutin uudisrakennuksen avajaisissa.

– Metsäteollisuuden sivuvirtojen, kuorien, purujen ja liemien käyttö energiantuotannossa on ollut ylivoimaisesti tärkein biopohjaisen uusiutuvan raaka-aine, totesi elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen 23.2.2010 Saarijärvellä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Luonnonvarainstituutin uudisrakennuksen avajaisissa.

 

– Metsäteollisuuden tuotannon hyvin merkittävä ja jalostuskapasiteetinkin noin 15 prosentin vähentyminen on johtamassa siihen, ettei Suomi kykene saavuttamaan EU:n meille määräämää uusiutuvan energian lisäysvelvoitetta ilmasto- ja energiastrategiassa linjatulla tavalla. Metsäteollisuuden sivutuotteena syntyy nykynäkymin alkaneella vuosikymmenellä 8–12 terawattituntia vähemmän uusiutuvaa energiaa kuin mihin oli varauduttu. 

 

– Metsät kasvavat kuitenkin entistä enemmän puuta. Metsissä on siten entistä enemmän hoitotarpeita ja raaka-ainetta energiapuuksi. Juuri tällaisen energiapuun käyttöä on nyt lisättävä merkittävästi eduskunnan hyväksymässä strategiassa esitettyä enemmän, korosti Pekkarinen.

 

– Metsäteollisuuden vaikeuksien synnyttämän aukon täyttäminen edellyttäisi nyt energiapuun käytön lisäämistä strategiassa esitetystä 12 miljoonasta kuutiometristä 16–17 miljoonaan kuutiometriin vuoteen 2020 mennessä. Metlan valtakunnan metsien arvioinnin mukaan metsien kestävä käyttö antaa tähän hyvät mahdollisuudet. Tämä ei liioin vaaranna ainespuun ajautumista polttoon. Energiapuun korjuu pikemminkin lisää jalostuskelpoisen ainespuun saatavuutta sen tehostuneen kasvun kautta ja integroidun korjuun avulla.

 

– Energiapuun nykyinen vuotuinen käyttö on tällä hetkellä noin 5–6 miljoonaa kuutiometriä. Metsissämme on siis runsaasti raaka-ainetta sekä paperintuotantoon että energian tuotantoon. Eräänä pullonkaulana on puumarkkinoiden epävakaa toiminta, johon on saatava pitkäjänteisyyttä uusilla kauppatavoilla, painotti Pekkarinen.

 

– Vielä maaliskuun kuluessa hallituksen on tarkoitus päättää tarkemmin, millä uusiutuvan energian vaihtoehdoilla uusiutuvan energian lisäysvelvollisuus täytetään. Samalla on päätettävä myös niistä ohjauskeinoista eli tuista, joilla tarvittavat energiaraaka-aineet saadaan käyttöön.

 

– Energiapuun käytön näin voimakas lisääminen edellyttää myös vuosittaisen uusiutuvan energian laitosinvestointituen nostamista noin 30–40 miljoonalla eurolla. Vastapainona näille investoinneille saamme 10–20 miljoonan euron helpotuksen päästömaksurasitteeseen ja töitä tuhansille suomalaisille.   

 

Lisätiedot:

elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, puh. 050 511 3097

elinkeinoministerin erityisavustaja Jyrki Peisa, puh. 050 364 0836

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs