Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Suomen Latu: Metsähallituslakia pitää muuttaa

Suomen Latu

Suomen Latu: Metsähallituslakia pitää muuttaa

Tiedote.
Julkaistu: 03.02.2016 klo 10:01
Julkaisija: Suomen Latu

Suomen Latu ja SDP:n eduskuntaryhmä järjestivät eilen, 2. helmikuuta Eduskuntatalon Kansalaisinfossa keskustelutilaisuuden uuden metsähallituslain vaikutuksesta virkistyskäyttöön ja Metsähallituksen Luontopalveluihin.

Suomen Ladun puheenvuoron piti asiantuntija Anne Rautiainen, joka toi esiin lakiesityksen keskeiset puutteet luonnon virkistyskäytön edistämisen näkökulmasta.

“Huolestuttavinta on se, että julkisten hallintotehtävien ohjaukseen on tehty suuria muutoksia. Erityisesti ympäristöministeriön ohjausvaltaa on vähennetty ja Metsähallituksen hallituksen ja toimitusjohtajan valtaa on lisätty”, Rautiainen selvitti.

Tätä tosiasiallista muutosta ei ole tuotu Suomen Ladun mukaan missään selkeästi julki.

“Muutos voisi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kaikki virkistyspalvelut ja niihin liittyvä infra, kuten reitit, taukopaikat ja autiotuvat sekä luontokeskukset siirtyisivät konsernin liiketoimintojen hoitoon”, Rautiainen kuvasi mahdollista tulevaisuutta.

Suomen Ladun keskeisimmät muutosesitykset lakiesitykseen liittyvät Metsähallituksen hallituksen kokoonpanoon sekä Metsähallituksen liiketoiminnan ja julkisten hallintotehtävien selkään erottamiseen.

“Eduskunnan ja ministeriöiden ohjaus- ja päätösvalta kansallisomaisuuden hoitoon, julkisiin hallintotehtäviin ja rahoituksen käyttöön tulee myös säilyttää perustuslain mukaisesti”, Rautiainen korosti.

Kommenttipuheenvuorot esittivät Keskustan, Kokoomuksen, Vihreiden ja SDP:n eduskuntaryhmien edustajat.

Erityisesti oppositiopuolueiden puheenvuoroissa ihmeteltiin, miksi lakiuudistuksessa on niin voimallisesti puututtu Metsähallituksen luontopalveluiden asemaan ja ohjaukseen.

Johanna Ojala-Niemelä (SDP) totesikin, että maksullisen retkeilyn uhka on todellinen.

Vihreiden Satu Hassi toivoi Metsähallituslain uudelleenkäsittelyä: esimerkiksi nykyiset valtion retkeilyalueet pitäisi ehdottomasti siirtää Luontopalveluiden taseeseen.

Kokoomuksen Markku Eestilän mukaan uusi metsähallituslaki ei ole ongelmallinen luonnon virkistyskäytön näkökulmasta.

Keskustan Lasse Hautala ei ollut aivan samoilla linjoilla. Hän koki, että foorumi oli väärä keskutelulle, mutta lupasi kuulla Suomen Ladun kantaa valiokuntakäsittelyssä.

Tilaisuuden puheenjohtajana toimi kansanedustaja Sirpa Paatero.

Uusi lakiesitys on valiokuntien käsittelyssä 4.helmikuuta alkaen. Suomen Ladun näkemyksen mukaan valiokuntien ja eduskunnan on syytä puuttua lain sisältöön virkistyskäytön edistämisen turvaamiseksi.

Lisätietoja: 
Asiantuntija Anne Rautiainen, etunimi.sukunimi@suomenlatu.fi, puh. 050 545 6539
www.suomenlatu.fi/metsahallituslaki

Suomen Latu ry on liikuttamiseen ja ulkoilijoiden edunvalvontaan keskittynyt ulkoilujärjestö, johon kuuluu 80 000 jäsentä 199 yhdistyksessä. 

www.suomenlatu.fi
www.facebook.com/suomenlatu
www.twitter.com/suomenlatu

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs