Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Suomen ja Norjan vapaa-ajankalastajat vaativat: Tenon lohenkalastusta on rajoitettava pyyntikiintiöillä

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Suomen ja Norjan vapaa-ajankalastajat vaativat: Tenon lohenkalastusta on rajoitettava pyyntikiintiöillä

Tiedote.
Julkaistu: 05.10.2015 klo 10:50
Julkaisija: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Suomen ja Norjan vapaa-ajankalastajat vaativat yhteisessä kannanotossaan, että Tenojoen lohikantojen suojelemiseksi maiden on sovittava vuosittain enimmäismäärästä lohia, jonka paikalliset kalastajat ja kalastusmatkailijat saavat yhteensä pyytää. Lisäksi maiden tulisi yhdessä sopia lohenkalastuksen aloittamisesta vasta kesäkuussa Karas-, Ies- ja Inarinjokien heikkojen lohikantojen suojelemiseksi. Järjestöt ovat huolestuneita siitä, että Tenon kalastussääntöä koskevat Suomen ja Norjan väliset neuvottelut polkevat paikallaan jo neljättä vuotta, eikä Tenon lohikantojen suojelua edistäviä kalastuksensäätelytoimia saada aikaiseksi.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) ja Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) jättivät tänään esityksensä Suomen maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle ja Norjan ympäristöministeri Tine Sundtoftille.
”Tenon lohikantojen tila on huolestuttava, eikä varaa viivyttelyyn enää ole,” sanoo SVK:n puheenjohtaja Markku Markkula. Hänen mukaansa lohikantojen liikakalastusta ei saada kuriin vähentämällä pelkästään kalastusmatkailijoiden määrää.  
”Tenon lohenkalastukseen tarvitaan tutkimukseen perustuva enimmäiskiintiö, jolla rajoitetaan niin kalastusmatkailijoiden kuin paikallisten lohenkalastajienkin saalista. Itämeren lohenkalastuksen säätely osoittaa, että tieteellistä pyyntikiintiötä noudattamalla saadaan lohikannat elpymään ja luodaan hyvät kalastusmahdollisuudet niin jokivarren asukkaille kuin turisteillekin”, muistuttaa Markkula.

Tenojoen lohikanta koostuu useista sivujokien osakannoista, joista Karas-, Ies- ja Inarinjoen lohikannat ovat heikossa kunnossa. Nämä lohikannat nousevat jokeen varhain toukokuun lopussa.
Kalastus joessa aloitetaan nykyisin toukokuun 20. päivä. Siirtämällä kaiken pyynnin aloittaminen kahta viikkoa myöhemmäksi (5.6. alkaen) annetaan näille heikoille lohikannoille mahdollisuus nousta kutualueilleen ja vahvistua.
Kalastusmatkailu ei nykyiselläkään ole uhka näille kannoille, sillä matkailukalastussesonki alkaa vastaa juhannuksena.

Liite:  järjestöjen kirje Norjan ja Suomen ministereille.

Lisätietoja:
SVK:n hallituksen puheenjohtaja Jouko Ojanperä, puh. 0400 621 887, s-posti: jouko.ojanpera@elisanet.fi
Toiminnanjohtaja
Ilkka Mäkelä, puh. 050 309 7204, sposti: ilkka.makela@vapaa-ajankalastaja.fi

 

Liitetiedostot

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 530 seurassa toimii yhteensä noin 43 000 kalastuksen harrastajaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs