Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Suomen energia-ala on energiamurroksen edelläkävijä

Energiateollisuus ry

Suomen energia-ala on energiamurroksen edelläkävijä

Tiedote.
Julkaistu: 19.11.2015 klo 09:00
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Julkisuudessa on aika ajoin väitetty, että Suomen energiapolitiikka ja energia-ala ovat kuin takapajula suhteessa maailmalla etenevään energiamurrokseen. Näin ei kuitenkaan ole, vaan olemme monessa suhteessa murroksen eturivissä, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen sanoo.

– Suomen energiajärjestelmän vahvuus on monipuolisuus. Meillä on muun muassa ympäristöolosuhteista johtuen selviä eroavaisuuksia energiakäänteen edelläkävijämaiksi luonnehdittujen Saksan ja Tanskan kanssa, uusiutuvien käyttö on kuitenkin kasvanut meillä viime vuosina selvästi enemmän kuin esimerkiksi Saksassa. Suomi on kolmanneksi suurin uusiutuvan energian käyttäjä Euroopan unionissa.  

Suomessa on myös yksi Euroopan edullisimmista sähköenergian hinnoista, mikä kertoo kustannustehokkaasta energiajärjestelmästä. Tanskassa ja Saksassa kuluttajat maksavat sähköstä kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa.

Naukkarinen muistuttaa, että Suomi on jo pitkään ollut maailman johtavia maita energiatehokkaassa yhdistetyn lämmön ja sähkön tuotannossa, jonka suurin energialähde on useana vuotena ollut uusiutuva puu.

Energiantuotanto on Suomessa moneen muuhun Euroopan maahan nähden hajautunutta, energiapalettimme on huomattavan monipuolinen ja voimalaitosten kokoluokat vaihtelevat suuresti.  Suomen sähkötuotannosta uusiutuvaa on 40 prosenttia ja päästötöntä 75 prosenttia.

– Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että Suomessa on maailman älykkäin sähköverkko, joka mahdollistaa tuntikohtaisen seurannan sekä tehokkaan ja järkevän sähkönkäytön, Naukkarinen toteaa.

Tarvitaan myös EU-vetoista yhtenäistä energiapolitiikkaa                                                                                   

Suomen omat energia- ja ilmastotavoitteet ovat kunnianhimoiset. Energia-ala on keskeisessä asemassa tavoitteiden saavuttamiseksi.

Euroopan unionin tasolla tarvitsemme yhtenäisempää energiapolitiikkaa. Energian sisämarkkinat on saatava nykyistä toimivimmiksi ja kustannustehokkaammiksi. Energiaunioni on komissiolta tervetullut ja tarpeellinen strateginen linjaus, Naukkarinen toteaa.

Monet jäsenmaat hyödyntävät energiaratkaisuissaan omia tavoitteitaan tavalla, joka häiritsee markkinoiden toimivuutta. Erilaiset tukijärjestelmät estävät markkinaehtoisen energiapolitiikan. Se taas johtaa kalliiseen ja vaikeasti hallittavaan energiajärjestelmään, jonka laskun lopulta asiakkaat maksavat.

Bioenergia on Suomelle luontainen markkinoihin sopiva valinta

Tuulivoimaa rakennetaan tällä hetkellä Suomessa vauhdilla – kiitos avokätisten tukien. Myös aurinkoenergian hyödyntäminen kasvaa ja myös siinä alamme on aktiivisesti mukana.

– Hyvä näin, mutta valitettavan usein uusiutuva energia ja sen lisääminen nähdään vain tuulena ja aurinkona. Kuitenkin uusiutuva energia on myös paljolti vesivoimaa ja biomassaa, Naukkarinen korostaa.

Bioenergia on luontainen valinta Suomelle. Meillä on runsain mitoin biomassaa käytettävissä, toisin kuin Keski-Euroopan maissa. Bioenergia on koko Euroopassakin nyt ja lähivuodet suurin uusiutuva energialähde.

Biomassalla pystytään tuottamaan energiaa juuri silloin, kun sitä tarvitaan. Biomassaan perustuva energiantuotanto on pitkälti kotimaista ja se työllistää hyvin.

 

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen, puh. 050 60772

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs