Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Suomella kirittävää ympäristörahoituksessa

Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomella kirittävää ympäristörahoituksessa

Tiedote.
Julkaistu: 22.08.2011 klo 16:14
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Valtiovarainministeriön esitys valtion vuoden talousarvioksi jää merkittävästi jälkeen hallitusohjelmassa sovituista ympäristötavoitteista.

Hallitusohjelmassa sovittiin, että luonnonsuojelualueiden hankintarahoja korotetaan 15 miljoonalla, Itämeren suojelua 5 miljoonalla ja Metsähallituksen luontopalvelujen tukea 3 miljoonalla.

“Mitkään hallitusohjelmassa sovitut luonnonsuojelua edistävät toimet eivät ole toteutumassa VM:n budjettiesityksessä. Päinvastoin, luonnonsuojelun rahoitus vähenisi 5 miljoonalla eurolla. Luonnon monimuotoisuuden vähenemistä ei saada pysäytettyä Suomessa näillä panostuksilla”, kommentoi Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen.

Myönteistä Luonnonsuojeluliiton mielestä on se, että uusiutuvien energiamuotojen edistämisen määrärahoja nostetaan. Liitto kuitenkin muistuttaa Suomen EU -sitoumusten edellyttävän määrärahojen nostoa myös tulevina vuosina. Liitto on huolissaan energiatehokkuuden edistämisen niukoista määrärahoista, sillä VM:n esityksessä sekä energiatiedottamiselta että rakennusten peruskorjaamiselta leikataan.

Liitto pitää myönteisenä hallituksen tavoitetta kehittää ympäristöveroja ja selvittää haitallisten tukien poistamista.

“Sovitun selvityksen tekoon on ryhdyttävä pikaisesti. Työssä kannattaa keskittyä luonnonvarojen kulutuksen vähentämiseen”, sanoo Yrjö-Koskinen.

Luonnonsuojeluliiton mielestä myönteistä on turpeen verotuksen korottaminen vuonna 2013, mikä auttaa suomalaista suoluontoa ja hillitsee ilmastonmuutosta. Samoin liikennepolttoaineiden valmisteverojen korottamisella on myönteiset vaikutuksensa ympäristölle.

Suomen ympäristörahoitus on OECD:n tuoreessa tutkimuksessa länsimaiden heikoin. Suomessa käytetään luonnon- ja ympäristönsuojeluun 0,6 prosenttia bruttokansantuotteesta. OECD:n maiden keskiarvo on 1,7 prosenttia.

Yrjö-Koskinen hämmästelee myös VM:n esitystä ympäristöjärjestöjen määrärahojen leikkaamisesta. Valtiovarainministeriön esitys laskisi järjestöjen avustusta 18 prosenttia nykyisestä.

"Ympäristöhallinnon supistaminen on sysännyt painetta ympäristönsuojelussa kansalaisjärjestöille. Toivottavasti hallitus tulee budjettiriihessa järkiinsä ja kansalaiset saavat tukea ympäristötyölle myös jatkossa”, sanoo Yrjö-Koskinen.

 

Lisätietoja:

- luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530

- metsäasiantuntija Sini Eräjää, puhelin 050 358 3838

- ilmasto- ja energiavastaava Venla Virkamäki, puhelin 050 345 4411

- toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen, puhelin 050 347 8778

 

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs