Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Suomalaisten kehittämä sähkön ympäristömerkki valtaa uusia maita

Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomalaisten kehittämä sähkön ympäristömerkki valtaa uusia maita

Tiedote.
Julkaistu: 28.11.2015 klo 08:00
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliiton kehittämä sähkön ympäristömerkki EKOenergia on nyt kaikkien ulottuvilla myös Virossa. Maan ensimmäinen ympäristömerkittyä sähköä myyvä yritys on suomalaisomisteinen Imatra Elekter.

Kansainvälisesti EKOenergian tueksi on asettunut jo 40 voittoa tavoittelematonta järjestöä lähes 30 eri maasta. EKOenergia asettaa kestävyyskriteerit energiayritysten myymälle vihreälle sähkölle ja valvoo niiden toteutumista. Suomessa sähköä on myyty jo 90-lopulta lähtien niin sanotusti vihreänä sähkönä. Osa siitä on ollut ympäristömerkittyä, osa puolestaan ei ole täyttänyt kestävyyskriteerejä. Virossa sähkömarkkinoilta on voinut ostaa vihreää sähköä vasta vuodesta 2013 alkaen.

Viron sähköntuotanto lukeutuu hiilidioksidipäästöiltään maailman saastuttavimpien joukkoon. Suurin osa sähköstä tuotetaan palavalla kivellä, jonka päästöt ovat kivihiiltäkin suuremmat. Virolaiset ympäristöjärjestöt ovat pitkään kampanjoineet palavan kiven polttamista vastaan.

Uusiutuvan energian käyttöön liittyy myös muita ympäristövaikutuksia. EKOenergian valinnalla kuluttaja voi vähentää niitä, kuten vesivoiman haitallisia vaikutuksia vaelluskaloihin tai tuulivoiman vaikutuksia lintuihin. Lisäksi merkki takaa, että jokaista kulutettua kilowattituntia kohden investoidaan pieni summa uuteen uusiutuvaan energiantuotantoon. Tämä oli yksi keskeisistä syistä, miksi virolaiset ympäristöjärjestöt ryhtyivät tukemaan EKOenergia-merkin tuloa Viroon.

”Päätimme aloittaa EKOenergia-merkityn sähkön myynnin, sillä se ei ole mitä tahansa vihreää sähköä, vaan ottaa huomioon uusiutuvan energiantuotannon kestävyyden laajemminkin. Aiemmin meiltä uusiutuvaa sähköä ostaneille asiakkaille tullaan jatkossa tarjoamaan ympäristömerkin kriteerit täyttävää uusiutuvaa energiaa”, kertoo Sven Pitkve Imatra Elekteriltä.

”Kyseessä on Viron sähkömarkkinoiden kehitysaskel, joka tuo virolaisille mahdollisuuden vaikuttaa oman energiasektorinsa kestävyyteen. Nyt sekä Suomessa että Virossa kiinteistöjä omistavat voivat ostaa sähkönsä molemmissa maissa ympäristömerkittynä”, iloitsee Suomen luonnonsuojeluliitossa EKOenergia-hankkeesta vastaava Riku Eskelinen.

Aiemmin tänä syksynä EKOenergia-merkityn sähkön myynti kotitalouksille alkoi myös Ranskassa ja Espanjassa.

 

Lisätietoja:

- www.ekoenergia.fi

- www.imatraelekter.ee

- Riku Eskelinen, puh. 050-572 7782, riku.eskelinen@sll.fi

------
Matti Nieminen
Viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto

puh. 050-5642283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs