Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Suomalaiset ja ruotsalaiset ydinvoiman vastustajat kokoontuivat Kalixissa

Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomalaiset ja ruotsalaiset ydinvoiman vastustajat kokoontuivat Kalixissa

Tiedote.
Julkaistu: 04.11.2011 klo 10:31
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Fennovoiman suunnitelma rakentaa ydinvoimala Pyhäjoelle on herättänyt kansalaiset molemmin puolin Pohjanlahtea. Ruotsin luonnonsuojeluliiton Norrbottenin piirin kutsusta kokoontui 30.10. Kalixiin ydinvoiman vastustajia molemmista maista suunnittelemaan tulevaa toimintaa. Kokoukseen osallistui yli kolmekymmentä luonnonsuojelijaa, jotka edustivat muun muassa Suomen ja Ruotsin luonnonsuojeluliittoja, Pro Hanhikivi -yhdistystä sekä Meri-Lapin ydinverkostoa. Enemmistö osallistujista oli ruotsalaisia.

Hanna Halmeenpää Pro Hanhikivi -yhdistyksestä kertoi kokouksessa, että Pyhäjoelle suunniteltava ydinvoimala sijoittuisi luonnonarvoiltaan merkittävälle alueelle. Hanhikiven niemimaan alueesta peräti 60 prosenttia on suojelualueita. Hanhikiven maankohoamisrannikko uhanalaisine eläin- ja kasvilajeineen on Euroopan mittakaavassa erityisen arvokas luontotyyppi.

Hanhikiven alueella asuu noin 450 asukasta, kun ydinvoimalan turva-alueella eli 5 km säteellä voimalasta saisi Säteilyturvakeskuksen (STUK) asetusten mukaan asua korkeintaan 200 henkeä. STUK on tiettävästi muuttamassa asetustaan ja nostamassa asukkaiden sallittua maksimimäärää.

Kalixin kokouksen osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että yhteistä Pohjanlahtea ei tule turmella voimaloiden lauhdevesillä. Itämeri on jo nykyisellään maailman radioaktiivisin merialue.

Kalixissa valittiin kuusihenkinen työryhmä suunnittelemaan tulevaa toimintaa. Samalla päätettiin tulevasta avoimesta kokouksesta marraskuussa Luulajassa. Työryhmä tulee valmistelemaan mielenosoituksia, boikotteja, nimenkeräyksiä, kampanjoja ja yleisötilaisuuksia. Rajat ylittävää, puoluepolittisesti sitoutumatonta ja laillisiin keinoihin perustuvaa yhteistyötä kehitetään.

”Tärkeintä oli, että ihmiset saattoivat Kalixin kokouksessa tavata toisiaan. Ruotsissa on todellinen huoli Pyhäjoelle suunnitellusta ydinvoimalasta, joka tulisi vain 150 km päähän heistä”, kertoo kokoukseen osallistunut Tarja Leinonen Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piiristä.

Lisätiedot:

Ruotsi

Lena Lagerstam, ydinvoimavastaava
Naturskyddsföreningen i Norrbottens län
, 0923-50342, 072-2352 567, 
lena.lagerstam@telia.com

 http://www.norrbotten.naturskyddsforeningen.se/wordpress/

Suomi

Tarja Leinonen, toiminnanjohtaja

Kainuun luonnonsuojelupiiri ry, 050-552 4426, tarja.leinonen@sll.fi

 http://www.hanhikivi.net/

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs