Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » STY: Vanhoille tuulivoimaloille suunnattu windfall-vero uhkaa Suomen mainetta vakaana sijoituskohteena

Suomen Tuulivoimayhdistys ry

STY: Vanhoille tuulivoimaloille suunnattu windfall-vero uhkaa Suomen mainetta vakaana sijoituskohteena

Tiedote.
Julkaistu: 19.08.2013 klo 10:33
Julkaisija: Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Suomeen ollaan muovaamassa voimalaitosveroa eli nk. windfall-veroa, joka kohdistuisi vanhoihin tuulivoimaloihin muun vanhan, päästöttömän tuotannon ohella. Suomen Tuulivoimayhdistys ry (STY) haluaa tuoda keskusteluun näkökulmia, joiden huomiotta jättämisessä piilee odottamattomia haitallisia sivuvaikutuksia, joita ei ole otettu huomioon lakia valmisteltaessa: taannehtivasti langetettava vero asettaa vaakalaudalle Suomen maineen vakaana ja turvallisena investointikohteena.

Uuden veron piiriin on suunniteltu sisältyvän ennen vuotta 2004 rakennetut yli 1 MVA:n tuulivoimalat. STY:n mielestä on nurinkurista määrätä uuden lain nojalla jälkikäteen lisävero investoinneille, joita vastaavia nykypäivä ollaan valmiita tukemaan syöttötariffilla. Vanhat voimalat osaltaan täyttävät uusiutuvan energian tavoitteita, joita kohti pyritään mm. purkamalla hallinnollisia esteitä. Nyt kaavailtu laki kuitenkin kaventaa jo olemassa olevan tuotannon toimintaedellytyksiä. Lisäksi STY näkee valmistellussa laissa epäkohtana sen, että veron suuruus on kaavailtu määriteltäväksi epäloogisin perustein huomioimatta tuotantomääriä – ja siten mahdollisen, ansiottomaksi väitetyn tulon suuruutta.

”Ulottamalla laki koskemaan myös vanhoja tuulivoimaloita ei saada kerättyä merkittävää kasaa pelimerkkejä valtion kassaan. Ne samat pelimerkit ovat kuitenkin pioneereina toimineille tuulivoimatuottajille kurja taannehtiva yllätys, jonka osa olisi välttänyt, jos voimala olisi sattunut valmistumaan seuraavan vuoden puolella”, toteaa STY:n puheenjohtaja Jari Suominen. ”Huolestuttavinta on kuitenkin se, millaisen signaalin tämä laki antaa suuria sijoituksia suunnitteleville toimijoille”, Suominen jatkaa.

Suomi tarvitsee kipeästi investointeja, jotta taantuma saadaan selätettyä meilläkin Euroopan jo kulkiessa valoisia aikoja kohti. Investointeja syntyy tällä hetkellä tuulivoimainvestointien kautta niin kotimaisen kuin ulkomaisen rahoituksen turvin. Suomen kiinnostavuus investointikohteena perustuu paljolti vakaaseen poliittiseen toimintaympäristöön. STY onkin huolestunut, että vaatimatonta verokertymää tavoiteltaessa keikutetaan venettä, jossa on Suomen maine luotettavana ja turvallisena sijoituskohteena.

”Retroaktiiviset muutokset ovat todellakin myrkkyä investoreiden luottamukselle. Lähtökohtamme on ollut että Suomessa on Saksan tyylinen päätöksentekokulttuuri, jossa jo tehtyjä investointeja suojataan”, kommentoi tuulivoimaa Suomeen rakentavan CPC Finlandin toimitusjohtaja Erik Trast.

STY ehdottaa, että kiistanalaista voimalaitosveroa ei uloteta koskemaan vanhoja tuulivoimaloita, ja että veron mielekkyyttä ylipäänsä harkitaan tarkoin.

LISÄTIETOJA:

Jari Suominen                                                          
Puheenjohtaja                                                                                  
Suomen Tuulivoimayhdistys ry                       
P. 050 595 6780    

Anni Mikkonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Tuulivoimayhdistys ry
P. 040 771 6114

Liitetiedostot

Suomen Tuulivoimayhdistys ry (STY) on tuulivoima-alan edunvalvontajärjestö, joka kokoaa yhteen tuulivoima-alasta kiinnostuneita yksityishenkilöitä, yrityksiä ja muita tahoja. Vuonna 1988 perustettu yhdistys välittää tietoa ja pyrkii monin keinoin muovaamaan suomalaista toimintaympäristöä mahdollisimman tuulivoimamyönteiseksi. STY:ssä on yli 230 henkilöjäsentä sekä yli 150 yritys- ja yhteisöjäsentä.

www.tuulivoimayhdistys.fi
www.tuulivoimayhdistys.fi/kuvapankki

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs