Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Sopulien syysvaellus alkamassa - ilmoita havaintosi!

Suomen luonnonsuojeluliitto

Sopulien syysvaellus alkamassa - ilmoita havaintosi!

Tiedote.
Julkaistu: 28.07.2011 klo 09:33
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Keväällä alkanut sopuleiden liikehdintä Lapissa on saamassa jatkoa. Kevätkesällä sopulit levittäytyivät soille ja alaville maille lisääntymään. Suomen luonnonsuojeluliitto ja Metsähallituksen Luontopalvelut kartoittavat tunturisopulin esiintymistä vuonna 2011 ja pyytävät kaikkien luonnossaliikkujien apua tilanteen hahmottamiseksi.

Yleisö voi osallistua selvitykseen esimerkiksi laskemalla montako sopulia näkyi marjareissulla tai tietyllä välillä tiellä kuolleena ja ilmoittamalla havaintonsa osoitteessa www.sll.fi/sopulivaellus. Nettisivulla havaintoarkisto kertyy reaaliaikaisesti ja kartasta voi katsoa missä sopuleita jo on nähty ja millaisia määriä. Nähtävillä on myös kartta kevään ja kesän havainnoista. Sopuliselvityksen tavoitteena on saada selkeä käsitys mm. vaelluksen laajuudesta ja kestosta.

"Sopuleiden lisääntymiskausi on suotuisien kelien ansiosta mennyt hyvin. Ainakin paikoin nuoria sopuleita on nyt jo erittäin tiheänä kantana", kertoo Risto Sulkava Suomen luonnonsuojeluliitosta. 

Heinäkuussa sopulien lisääntymiskausi on jatkunut. Nuoret sopulit saavuttavat sukukypsyyden jo muutaman viikon iässä. Keväällä ja alkukesällä syntyneitä nuoria tulee nyt jatkuvasti sukukypsiksi ja uusia pentueita syntyy syksyyn asti.

"Nuoret urokset saavat vanhoilta yksilöiltä lähtöpassit pesimäpaikoilta. Nuoret yrittävät etsiä rauhallista omaa aluetta ja siksi niitä nyt säntäilee vähän sinne tänne. Lisäksi iäkkäämpienkin sopulien levottomuus on lisääntynyt selvästi ja niitäkin näkee kirskuttamassa mättäikössä", Pekka Sulkava Metsähallituksen Lapin alueen luontopalveluista kertoo.

Suuren sopulivaelluksen alkutahdit on siis jo lyöty. Eläimet stressaantuvat liiassa tungoksessa ja pyrkivät uusille, rauhallisemmille asuinsijoille. Liikehdintä pysähtyy vasta lumen tultua. Siinä vaiheessa sopuleita on todennäköisesti jo huomattavasti kevään vaellusaluetta kauempana etelässä ja idässä.

Tuleva talvi ratkaisee sen, onko ensi keväänä vuosisadan sopulivaellus. Jos Lapin talvi on paksuluminen, eikä sisällä suojajaksoja, jatkuu sopulien lisääntyminen jopa talvella lumen alla. Jos kaikki menee sopulien kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, ensi keväänä on odotettavissa jättivaellus.

 

Lisätietoja:

Risto Sulkava, Suomen luonnonsuojeluliitto, 050-5602113

Pekka Sulkava, Metsähallitus, 0400-815660

Lisätietoja sopulivaelluksesta ja havaintojen ilmoittaminen: http://www.sll.fi/sopulivaellus

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs