Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » SLL: Talvivaaran onnettomuustutkinnan johdettava toimenpiteisiin

Suomen luonnonsuojeluliitto

SLL: Talvivaaran onnettomuustutkinnan johdettava toimenpiteisiin

Tiedote.
Julkaistu: 03.02.2014 klo 14:35
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Talvivaaran kaivosyhtiö otti tietoisen riskin kun se varastoi suuria määriä vettä kipsisakka-altaaseen sen käyttötarkoituksen vastaisesti. Tämä käy ilmi Onnettomuustutkintakeskuksen tänään julkaisemasta raportista. Suomen luonnonsuojeluliitto kiirehtii Talvivaaran altaiden tyhjentämistä, jotta uudelta suuronnettomuudelta vältytään.

Kipsisakka-altaassa oli sattunut ennen marraskuun allasvuotoa jo kaksi pienempää repeämää vuosina 2008 ja 2010. Kaivosyhtiö ei kuitenkaan ryhtynyt tarvittaviin korjaustoimenpiteisiin, vaan päinvastoin korotti altaan reunapatoja, jotta kaivosalueella olleet ylimääräiset vedet saatiin varastoitua. Onnettomuuksien ketju aiheutui Talvivaaran omista toimenpiteitä eikä yhdenkään perusteella ryhdytty toimenpiteisiin, jolla vuosikymmenen pahin ympäristöonnettomuus Suomessa onnettomuus olisi voitu välttää.

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä tilanteen tekee vakavaksi se, että selkein onnettomuusriski on edelleen korjaamatta. Kipsisakka-allas on vuotanut vuosina 2008, 2010, ja 2012, koska siihen on varastoitu luvan vastaisesti jätevettä. Tätä jätevettä on edelleenkin altaissa, eikä yhtiö aio viranomaisten useista vaatimuksista huolimatta poistaa niitä ennen kesää.

Virheitä tehtiin jo altaan rakentamisvaiheessa. Altaat oli suunniteltu vain sakan säilyttämiseen, ei runsaalle vesimäärälle. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Talvivaara oli arvioinut vesitaseen täysin väärin. Osasyynä on ollut valvonnan puutteellisuus, mikä todennäköisesti johtuu ELY-keskuksen resurssien puutteesta.

Suomen luonnonsuojeluliitto katsoo, että Talvivaaran asenne on jatkuvasti ollut ympäristön merkitystä vähättelevä ja kaikki huomio on keskitetty tuotannon maksimointiin ympäristön kustannuksella. Talvivaara varastoi edelleen jätevesiä kipsisakka-altaassa, vaikka se on kielletty. Ympäristöhaittojen arviointi on pahasti kesken. Se on viivästynyt yhtiön taloustilanteen vuoksi.

Luonnonsuojeluliiton mielestä altaiden tyhjentämisen on nyt oltava ykkösprioriteetti. Uuden suuronnettomuuden riski tiedetään, mutta varautumistoimien riittävyydestä on epäselvyyttä. Viranomaisten tulisi vaatia myös pikaisesti puhdistuskapasiteettia Talvivaaraan.

 

Lisätiedot:

Pertti Sundqvist, tekninen neuvonantaja, SLL, puh. 050-432 8281

Onnettomuustutkintakeskuksen tiedote Talvivaarasta 3.2.2014:
http://www.turvallisuustutkinta.fi/fi/index/tutkintaselostukset/muutonnettomuudet/tutkintaselostuksetvuosittain/muutonnettomuudet2012/y2012-03ymparistoonnettomuustalvivaarassamarraskuussa2012tutkintaonkesken.html

 

 

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.
---

Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
etunimi.sukunimi@sll.fi, p. 050 564 2283, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs