Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » SkyPro-osaamiskeskittymässä yritykset ja yliopisto tekevät ilmasta uutta bisnestä

SkyPro-osaamiskeskittymässä yritykset ja yliopisto tekevät ilmasta uutta bisnestä

Tiedote.
Julkaistu: 12.12.2011 klo 10:45
Julkaisija: Viestico

Ilmatoimialan uudet teknologiayritykset, teollisuusyritykset ja Oulun yliopisto yhdistivät osaamisensa SkyPro Oulu -osaamiskeskittymässä. Mukaan on liittynyt jo 12 yritystä ja useita tutkimusorganisaatioita. SkyPro haluaa mukaan nyt lisää yrityksiä ja tutkimuspartnereita Suomesta ja ulkomailta.

Ilma-alan markkinoiden odotetaan kasvavan nykyisestä runsaasta 200 dollarista yli 600 miljardiin dollariin vuoteen 2025 mennessä. Tiukentuva lainsäädäntö ja ympäristövaatimukset toimivat tehokkaina innovaatioiden ja liiketoiminnan kasvun ajureina, sillä yritysten on löydettävä kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä tapoja hoitaa toiminnastaan aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Myös energia- ja kaivannaisteollisuus tulevat tarvitsemaan ilma-alan osaamista.

Uusi konsepti bisneksen vauhdittamiseksi

SkyPron käynnistämisestä ovat vastanneet Oulun yliopiston prosessi- ja ympäristötekniikan osasto yhdessä Iin Micropoliksen kanssa. – Vauhditamme alan kasvua ja autamme yrityksiä kansainvälistymään.  SkyProssa uusia teknologioita kehittävien yritysten ja teollisuusyritysten yhteistyöstä on syntynyt teknologiainnovaatioita, markkina-avauksia ja asiakkuuksia. Yliopisto tukee tutkimusosaamisellaan ja verkostoillaan yritysten tuotekehitystä ja kansainvälistymistä, toimitusjohtaja Ari Alatossava Iin Micropoliksesta selvittää SkyPron ideaa.

Globaalit, kasvavat markkinat tarjoavat yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Suurten yritysten imussa pk-yritykset ovat tehneet markkina-avauksia Euroopan lisäksi Aasiassa, Intiassa, Kiinassa ja Saudi-Arabiassa.

- SkyPron kaltaiselle osaamiskeskittymälle ja toiminnalle on selkeä tilaus.  SkyPron valttina on keskittyminen ilmatoimialueeseen. Voimme kehittää systemaattisesti alan liiketoimintaa ja tutkimusta.  Toiminta on uskottavampaa ja pk-yritysten kansainvälistyminen helpompaa, kun ilmatoimialan osaajat toimivat yhdessä, Ari Alatossava Iin Micropoliksesta sanoo.

Tieteellinen tutkimus kilpailuvaltti

SkyProssa yritykset voivat hyödyntää Oulun yliopiston vahvaa ilmapäästöjen puhdistukseen liittyvää tutkimusosaamista. Erityisesti katalyysiympäristöteknologian osaaminen on Oulun seudulla vahvaa.

Nuorilla teknologiayrityksillä ei ole useinkaan resursseja investoida omaan tutkimukseen. Myöskään suurissa teollisuusyrityksissä ei enää ole omia tutkimusyksiköitä. 

Tiede ja uusin tutkimustieto ovat kilpailuvaltteja uusia teknologioita kehittäville yrityksille.  - SkyPron tutkimuslaboratoriossa teemme perus- ja soveltavan tutkimuksen lisäksi yritystoimeksiantoja, muun muassa päästömittauksia ja -analyysejä. Tieteen edustajina meidät mielletään puolueettomaksi ja luotettavaksi toimijaksi, mikä luo uskottavuutta yritysten kehittämiä teknologioita kohtaan,  SkyPron tutkimusryhmän vetäjä, professori Riitta Keiski Oulun yliopiston prosessi- ja ympäristötekniikan osastolta kertoo.

Kansainvälistyminen vauhdissa

Suomessa on noin 200 ilma-alan yritystä. Teknologiajohtaja Toni Kinnunen katalysaattorivalmistaja Ecocat Oy:stä uskoo markkinoiden kasvuun tiukkenevien päästönormien ja erilaisten kannustimien siivittämänä. – Henkilöautomarkkina vetää erityisesti Kiinassa ja Intiassa, ja Euroopassa raskaiden ajoneuvojen ja teollisuuden markkinat.  Yhdysvalloissa teollisuuden katalyyttitoimitukset, erityisesti diesel- ja maakaasuvoimalaitoksille, ovat meille merkittävimpiä kasvualueita.

Iiläinen Ehovoc Oy on toimittanut Eurooppaan kymmeniä teollisuuspäästöjen käsittelyyn tarkoitettuja VOC –polttolaitoksia. Hiljattain Ehovoc teki päänavauksen Aasian markkinoille. VOC-polttolaitos toimitetaan taiwanilaiselle flexopaino-konsernille vuoden vaihteessa. Kauppaan sisältyy optio myös toisen polttolaitoksen toimituksesta.

Lisätietoja tiedotusvälineille:

Toimitusjohtaja Ari Alatossava, Iin Micropolis Oy, p. 040 567 6700, ari.alatossava@micropolis.fi

Professori Riitta Keiski, Oulun yliopisto, Prosessi- ja ympäristötekniikan osasto, p. 040 726 3018, riitta.keiski@oulu.fi

Teknologiajohtaja Toni Kinnunen, Ecocat Oy, p. 010 653 5792, toni.kinnunen@ecocat.com

Senior Advisor, Reijo Silvonen, Ehovoc Oy,  p. 0400 385 157, reijo.silvonen@ehovoc.fi

Liitetiedostot

llmatoimialan osaajia - yrityksiä, teollisuutta ja tutkimusorganisaatioita - yhdistävä SkyPro Oulu edistää alan liiketoiminnan kasvua tarjoamalla asiantuntija- ja tutkimuspalvelut ja verkostot yritysten kasvun ja kansainvälistymisen tueksi. SkyPro-yhteistyöyrityksiä ovat APL Systems, Arizona Chemical, Ehovoc, Ecocat, Fermion, Gasera, Genano, Oulun Energia, Oulun Jätehuolto, Outokumpu, Proventia, Ruukki Metals ja StoraEnso. Tutkimus- ja koulutuspartnereita ovat muun muassa Oulun yliopisto, VTT ja Oulun seudun ammattikorkeakoulu. Muita ydintoimijoita SkyProssa ovat BusinessOulu ja OSKE-ympäristöteknologian klusteriohjelma. SkyPro-osaamiskeskittymän käynnistämisestä ovat vastanneet Iin Micropolis Oy ja Oulun yliopiston Prosessi- ja ympäristötekniikan osasto. Lisätietoa http://www.skyprooulu.fi/

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs