Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Sitra ja Turku kiihdyttävät energiakäännettä ja kiertotaloutta

Turun kaupunki

Sitra ja Turku kiihdyttävät energiakäännettä ja kiertotaloutta

Tiedote.
Julkaistu: 06.05.2016 klo 12:28
Julkaisija: Turun kaupunki

Turku ja Sitra ovat linjanneet uusia yhteisiä toimenpiteitä Turun alueen kestävän kehityksen edistämiseksi ja edelläkävijyyden vahvistamiseksi. Turun alueen energiajärjestelmän uudistamista hiilineutraaliksi tuetaan Turun energiakäänne -hankkeella. Kiertotalouden kehittämistä varten tehdään tiekartta, jossa määritetään kärkiteemoja yhdessä yritysten kanssa.

Turun kaupungin tavoite olla hiilineutraali alue vuoteen 2040 mennessä on maailman kärkeä. Tavoitteen saavuttamiseen on Turun seudulla käynnissä olevien 300 miljoonan euron energiainvestointien sekä yhdyskuntarakenteen ja liikkumisjärjestelmän kehittämishankkeiden avulla hyvät mahdollisuudet.

Kuntalaiset ja yritykset mukaan energiakäänteeseen

Turun energiakäänne -hanke täydentää investointien avulla saavutettavaa tulosta aktivoimalla yrityksiä, kansalaisia ja yhteisöjä panostamaan puhtaaseen energiaan ja energiatehokkuuteen. Itämeren kaupunkien liiton kautta hankkeeseen haetaan myös kansainvälistä ulottuvuutta ja EU-rahoitusta.

– Pariisin ilmastokokouksessakin esitelty Turun energiahanke on jo osa globaalia ilmastokärkihankkeiden ohjelmaa. Kansainväliset kumppanimme, kuten ystävyyskaupunkimme Köln ja Göteborg, antavat meille arvokasta tietoa kokemuksistaan. Samalla Turun kehitystyö hyödyttää muita ja tulee entistä paremmin tunnetuksi, toteaa Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Turun kiertotaloustyö tukee kansallista valmistelua

Turun alueelle valmisteltava kiertotaloustiekartta pyrkii priorisoimaan kiertotalouden kehittämistoimia yhdessä alueen yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa. Kiertotaloudessa tavoitellaan materiaalien ja arvon parempaa kiertoa ja tuotteille luodaan lisäarvoa palveluilla sekä älykkyydellä. Sitra ohjaa parhaillaan kansallisen kiertotaloustiekartan valmistelua ja Turun alueen työ vahvistaa sitä pureutumalla tarkemmin yhteen seutuun ja talousalueeseen.

– Kiertotalouden kehittäminen on välttämätöntä suomalaisen yhteiskunnan, uuden kasvun, työllisyyden, omavaraisuuden ja yritystoiminnan uudistamiseksi. Se on kuitenkin haastava tehtävä, sillä se vaatii ajattelutavan muutosta. Kiertotalouden ratkaisut myös ylittävät perinteisten toimialojen rajoja. Turun alueen tiekartta on arvokas osa kansalliseen valmisteluun, kertoo Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.

Turun ja Sitran kumppanuus on tuonut tuloksia

Turku ja Sitra solmivat sopimuksen Kestävän kehityksen kumppanuudesta vuosi sitten. Yhteistyön tuloksena on jo valmisteltu Turun ilmastopolitiikan toimintalinjoja ja välitavoitteita 2020–2040, tehty resurssiviisaan kaupungin tiekartta ja työkalupakki sekä käynnistetty kiertotalouden yrityskiihdyttämö Bastu ja tekstiilikiertotalouden pilottihanke Tekstiili 2.0. Tänä vuonna kehitetään myös suurten organisaatioiden sisäistä kalustekierrätystä uuden mobiiliapplikaation avulla, jossa Turun kaupunki toimii kehitysalustana.

Turun ja Sitran Kestävän kehityksen kumppanuuden 2015–2018 ohjausryhmä kokoontui Turussa 4.5. Yhteistyössä ovat mukana Turku Energia, Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun ammattikorkeakoulu, Lounais-Suomen Jätehuolto, Itämeren kaupunkien liitto UBC sekä kasvava määrä uudistusmielisiä yrityksiä.

Lisätiedot:

Risto Veivo, kehittämispäällikkö, Turun kaupunki, p. 050 559 0417, risto.veivo@turku.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs