Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Salpausselkä UNESCOn Global Geopark -kohteeksi

Lahden ammattikorkeakoulu

Salpausselkä UNESCOn Global Geopark -kohteeksi

Tiedote.
Julkaistu: 02.09.2016 klo 09:17
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Päijät-Hämeen ja Uudenmaan alueella on vajaan vuoden ollut käynnissä Salpausselkä Geopark -esiselvityshanke. Hankkeen tavoitteena on ollut selvittää alueen kansainvälisesti merkittävät geologiset kohteet, niiden matkailullinen potentiaali sekä mahdollisuudet pyrkiä UNESCOn geologisten kohteiden verkoston (Unesco Global Geopark) jäseneksi.

- Unescon myöntämä UNESCO Global Geopark -status on maailmanlaajuinen brändi, joka on erityisen kiinnostava Kaakkois-Aasiassa ja Kiinassa. Se vastaa luonnonperintökohteen statusta ja geopuiston tapauksessa kohdentuu alueen kansainvälisesti merkittävään geologiaan, kertoo hankkeen projektipäällikkö Pirjo Räsänen Lahden ammattikorkeakoulusta.

Päijät-Hämeessä tärkeimmät kohteet sijoittuvat sopivasti matkailukeskusten ympärille. Esimerkiksi Lahden keskusta on eräs hienoimpia Salpausselkien kohteita. Urheilukeskuksen ympäristössä on säilynyt monimuotoista suppamaastoa, jyrkkiä rinteitä ja muinaisrantoja. Aurinkovuoren alue on Salpausselkien aluetta komeimmillaan, ja Vierumäen alueella Salpausselkien peruspiirteet, kuten jäätikköjokisuistot ja niiden pintauomastot, ovat hyvin edustettuna. Urheiluopiston pohjoispuolella on harjuselänteiden ja suppien kaunis, lähes mosaiikkimainen verkosto. Geologisesti kiinnostavimpia alueita ovat kvartsiitista muodostunut Tiirismaan mäki, joka on Etelä-Suomen korkein kohta, sekä Pirunpesän rotko.

UNESCOn status edellyttää vahvaa tarinaa, joka on Salpausselkien kohdalla erityisen kiinnostava. Ensimmäisen ja toisen Salpausselän reunamuodostumat syntyivät tapahtumasarjassa, jossa kylmä ilmastovaihe aiheutti mannerjäätikön reunan perääntymisen pysähtymisen ja osittaisen uudelleen etenemisen. Pohjois-Euroopan jääjärvistä purkautui sulamisen seurauksena valtava kylmän, makean ja samalla kevyemmän veden massa, joka voimakkaasti heikensi valtamerien isoa kiertosysteemiä ja Golfvirran lämpötiloja nostavaa vaikutusta. Kylmeneminen oli erityisen voimakasta pohjoisella pallonpuoliskolla, ja jääkausi palasi hetkellisesti takaisin. Salpausselät ovat täten tärkeä osa ilmastonmuutoksen tapahtumaketjun todistusaineistossa. Jo nyt Salpausselät ovat kansainvälisesti tunnetuimpia geologisia kohteita Suomessa.

UNESCOn statuksella positiivinen vaikutus paikallistalouteen

- Erityisen kiinnostavan UNESCOn myöntämästä statuksesta tekee sen vaikutukset matkailuun ja paikallistalouteen, kertoo projektipäällikkö Räsänen.

Jopa syrjäisilläkin alueilla matkailijamäärät ja matkailuyritysten liikevaihto ovat kasvanut. Parhaimmillaan kasvuprosentti on ollut jopa 40 prosenttia ja siihen on yltänyt esimerkiksi Suomen ainoa UNESCOn statuksen saanut geopuisto, Rokua Unesco Global Geopark. Maailmanlaajuinen näkyvyys on tuonut mukanaan voimakkaan kansainvälistymisen, ja kasvu on tullut nimenomaisesti Kaakkois-Aasian ja Kiinan markkinoilta. Matkailijat ovat luontomatkailijoita, joita UNESCOn brändi vetää kohteeseen. Geopark-status tuo mukanaan myös asiantuntijamatkailua, kokouksia, konferensseja ja seminaareja asiantuntijoille, tieteentekijöille ja harrastajille. Jo nyt Salpausselät on geologisena kohteena tunnettu asiantuntijoiden parissa.

- Parasta vaikutuksissa on niiden kohdentuminen paikallistalouteen; majoitukseen, ravintoloihin ja kahviloihin, liikenteeseen ja opas- ja ohjelmapalveluihin koko Päijät-Hämeen alueella, intoilee projektipäällikkö. – Geopuistot ovat ideoineet Geomenuja, Geo-pyöräilyä ja esimerkiksi Geo -vaelluksia erilaisten ohjelmapalveluiden lisäksi ja ne ovat kiinnostaneet kävijöitä.

Salpausselkä Geopark -esiselvityshanke järjestää hankkeen etenemisestä tiedotustilaisuuden Lahden ammattikorkeakoulun FellmanniCampuksella 8.9.2016 klo 9 alkaen. Esiselvityshanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseutuohjelmasta ja se kestää vuoden. Hanketta hallinnoi Lahden ammattikorkeakoulu.

Lisätietoja
Pirjo Räsänen, TKI-asiantuntija, Salpausselkä Geopark -esiselvityshankkeen projektipäällikkö
Lahden ammattikorkeakoulu, pirjo.rasanen@lamk.fi, p. 044 708 1242

Lahden ammattikorkeakoulu on tutkiva, kehittävä ja oivaltava korkeakoulu. LAMKissa voi opiskella liiketaloutta, matkailua, tekniikkaa, sosiaali- ja terveysalaa sekä muotoilua ja media-alaa.

www.lamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs