Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Saimaannorppaa suojaavat kalastusrajoitukset eivät ole kattavat

Suomen luonnonsuojeluliitto

Saimaannorppaa suojaavat kalastusrajoitukset eivät ole kattavat

Tiedote.
Julkaistu: 15.04.2013 klo 13:45
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Saimaannorpan kuutteja keväisin suojaava, vuonna 2011 laajentunut verkkokalastuskielto ja vapaaehtoiset rajoitukset alkavat maanantaina 15.4. Saimaalla. Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä kalastusrajoitukset antavat saimaannorpalle toivoa mutta eivät ole tarpeeksi kattavia alueellisesti eivätkä ajallisesti.

Kesäkuun loppuun asti jatkuvilla verkkokalastusrajoituksilla on onnistuttu vähentämään kuuttien kuolemista pyydyksiin keväisin, jolloin ne lähtevät liikkeelle pesistään. Vuosittain tietoon tulleiden kalanpyydyskuolemien määrä on kuitenkin pysynyt samalla tasolla kuin 2000-luvulla laajentuneista kalastusrajoituksista huolimatta.

"Vaarana on, että samat kuutit, jotka säästyvät hukkumiselta keväällä, jäävätkin pyydyksiin loppukesällä. Tämä alkanut vuosi on ikävällä tavalla osoittanut, että myös verkot ovat uhka aikuisillekin norpille myös talvisin", sanoo Kaarina Tiainen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

”Kalastusrajoituksia pitäisi laajentaa pikaisesti alueellisesti ja ajallisesti. Tällä hetkellä saimaannorppia on lupa tappaa laillisesti suuressa osassa Saimaata ja enimmän aikaa vuodesta”, Tiainen huomauttaa.

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä nykyiset keväiset kalanpyydysrajoitukset pitää saada pikaisesti kattamaan kuuttien syntymäpaikat riittävän laajana ja niiden kestoa olisi pidennettävä ensi vaiheessa vähintään elokuun loppuun. Jatkossa norpalle vaarallisista kalanpyydyksistä pitää luopua ympärivuotisesti kaikilla saimaannorpan elinalueilla.

Uusien pesimäpaikkojen ympäristöihin tarjotuista vapaaehtoisista verkkokalastussopimuksista on kieltäydytty Pohjois-Karjalassa, Yövedellä, Puumalan ja Etelä-Saimaan vesialueilla.

”Myös uhanalaiset kalakannat kuten äärimmäisen uhanalainen saimaannieriä ja järvilohi sekä erittäin uhanalainen järvitaimen hyötyisivät verkkokalastuksen kieltämisestä”, Tiainen toteaa.

Suomen luonnonsuojeluliitto suosittelee käyttämään katiskoissa nielurajoittimia ja välttämään verkkokalastusta koko Saimaan alueella. Suomen luonnonsuojeluliiton viime vuonna käynnistämä Kalasta oikein katiskalla -kampanja laajenee tänä vuonna Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Savoon. Nielurajoittimia on jaossa maksuttomasti Suomen luonnonsuojeluliiton toimipisteissä sekä useissa Etelä-Karjalan Osuuskauppa EeKoon ja Osuuskauppa Suur-Savon, PKO:n ja PeeÄssän liikkeissä.

 

Lisätietoja:

- Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija ja aluepäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 530 3270,kaarina.tiainen@sll.fi

- SLL:n tiedote Kalasta oikein katiskalla -kampanjasta (9.4.2013):
http://www.sll.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2013/katiskojen-nielurajoittimien-jakelu-laajenee-saimaannorpan-suojelemiseksi

-http://www.sll.fi/saimaannorppa

- liitteenä maksuton kuva saimaannorpan kuutista viestimien käyttöön (kuva: Juha Taskinen / SLL)

Liitetiedostot

--

Matti Nieminen, viestintäpäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-050-564 2283, etunimi.sukunimi@sll.fi, www.sll.fi

Suomen luonnonsuojeluliitto on maamme suurin ympäristöjärjestö. Sen toiminta kattaa koko Suomen Ahvenanmaata lukuunottamatta.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs