Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Saimaannorpan kuutteja syntyi vähintään 48 – laskenta tehtiin vaikeissa olosuhteissa

Metsähallitus

Saimaannorpan kuutteja syntyi vähintään 48 – laskenta tehtiin vaikeissa olosuhteissa

Tiedote.
Julkaistu: 15.04.2015 klo 12:07
Julkaisija: Metsähallitus

Saimaannorpan pesälaskennoissa on havaittu 48 saimaannorpan kuuttia, joista kuusi oli kuolleita. Metsähallituksen luontopalvelujen johtamat pesälaskennat tehtiin vaikeissa olosuhteissa. Laskentoihin osallistui noin sata henkilöä, joista suurin osa oli paikallisia vapaaehtoisia.

Saimaannorppien pesimäolosuhteet olivat tänäkin talvena poikkeuksellisen huonot. Osa kuuteista syntyi luonnonkinospesiin ja osa apukinoksiin, joita tehtiin vähälumisimmille alueille 68 kappaletta. Muutama kuutti syntyi mahdollisesti myös avojäälle.

Laskentojen lopputulos on alempi kuin aiempien vuosien tulokset. Viime vuonna arvioitiin syntyneen 64 kuuttia ja myös kahtena edellisenä vuonna päästiin yli 60 kuuttiin. Epänormaalien pesintäolojen ja sen vuoksi puutteelliseksi jääneen laskennan takia uutta arviota norppakannan koosta ei pystytä tekemään, harmittelee Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela. Yleensä kannan koon muutos vuositasolla on pieni, ja muutoksen havaitsemiseen tarvitaan kattava lumipesäaineisto.

Kolovedeltä löydettiin pesälaskennoissa kaksi kuuttia. Toinen syntyi apukinokseen, toinen luonnonkinokseen. Metsähallituksen ylitarkastaja Tero Sipilä iloitsee Koloveden pesimätuloksen paranemisesta. Viime vuonna Kolovedellä syntyi yksi kuutti, kun kahtena edellisenä vuonna ei havaittu yhtään syntynyttä.

Puumalan eteläpuolella laskennat pystyttiin tekemään melko kattavasti, ja täällä löydettiinkin lähes normaali määrä kuutteja, toteaa WWF Suomen osalta Etelä-Saimaan pesälaskennoista vastaava Ismo Marttinen.

Nopean kevään etenemisen takia kaikkia pesimäalueita ei pystytty tarkistamaan ja useiden kuuttien arvioidaan jääneen löytymättä. Laskentatulos ja kuolleiden lukumäärä tarkentuu Saimaannorppa-LIFE-hankkeessa toteutettavissa pesäpaikkasukelluksissa, jotka tehdään heti jäiden lähdön jälkeen, kertoo suojelubiologi Miina Auttila.


Vuonna 2015 havaittujen poikasten määrä Saimaan vesialueittain:

Vesialue: poikaset
Pyhäselkä–Jänisselkä: 0
Orivesi: 0
Pyyvesi–Enonvesi: 0
Kolovesi: 2
Joutenvesi: 4
Haukivesi: 13
Pihlajavesi: 18
Puruvesi: 0
Tolvanselkä–Katosselkä: 4
Luonteri: 0
Lietvesi: 2
Petraselkä–Yövesi: 4
Suur-Saimaa: 1
Yhteensä: 48

Lisätietoja:
Metsähallitus:
Suojelubiologi Jouni Koskela, puh. 0400 188 825
Suojelubiologi Miina Auttila, puh. 040 637 6324
Ylitarkastaja Tero Sipilä, puh. 0400 659 668

WWF Suomi:
Ismo Marttinen, puh. 050 434 9591

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs