Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Saimaannorpan avuksi pidemmät kalastusrajoitukset

Suomen luonnonsuojeluliitto

Saimaannorpan avuksi pidemmät kalastusrajoitukset

Tiedote.
Julkaistu: 13.09.2012 klo 07:00
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Norppakannan pieni vahvistuminen tarvitsee Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä tuekseen kalanpyydysrajoitusten laajentamista heinä- ja elokuuksi jo ensi vuonna. Alkukesällä aiempina vuosina tapahtuneet pyydyskuolemat ovat siirtyneet kohti loppukesää.

"Tieto kannan kasvusta on otettu meilläkin ilolla vastaan. Saimaannorppa ei ole silti vielä turvassa. Pahin uhka pienelle kannalle on verkkokuolemat, joita tapahtuu edelleen aivan liikaa. Kalastusrajoitukset ovat auttaneet nuoria kuutteja selviämään kevätkesän pahimmasta hukkumiskaudesta, mutta kuolemat vaikuttavat siirtyneen myöhemmäksi", kertoo saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Suomen luonnonsuojeluliitto laski Metsähallituksen tilastojen avulla keskimääräiset kalanpyydyskuolemat ennen ja jälkeen vuonna 2010 voimaan tulleiden laajentuneiden kalastusrajoituksien.

"Tiukentuneet kalastusrajoitukset osoittivat toimivuuteensa, sillä keväisiä kalanpyydyskuolemia ei ole tullut tietoon yhtä paljon kuin ennen. Rajoitusaika on kuitenkin liian lyhyt ja rajoitusalue liian suppea, sillä kuutteja kuoli pyydyksiin lähes yhtä paljon kuin aiemmin. Kuolemantapaukset siirtyivät vain myöhäisempään ajankohtaan. Kannankasvua selittää kuitenkin merkittävästi viime vuosien kohtuullisen hyvät pesimäolosuhteet", Tiainen kertoo.

Kuutteja kuoli pyydyksiin myös alkukesällä kesäkuussa 2011, kalastusrajoituksista huolimatta. Syyksi ovat osoittautuneet vääränmalliset katiskat ja laittomat verkot. Norpalle vaarallisten katiskojen määrä laski kuitenkin vuodessa 50 prosentista 30 prosenttiin.

Suomen luonnonsuojeluliiton Kalasta oikein katiskalla -kampanjassa on opastettu norppaturvalliseen katiskojen käyttöön ja jaettu ilmaiseksi nielurajoittimia Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon kaupoissa.

Norppakannaksi on arvioitu Suomessa nyt 310 yksilöä. Se on edelleen kriittiseksi arvioidun 400 norpan alapuolella.

 

Lisätietoja:

Kaarina Tiainen, aluepäällikkö, saimaannorppa-asiantuntija, puh. 050 530 3270

Saimaannorpan pyydyskuolemat 2000-2012 (SLL:n laatima grafiikka, PDF):
http://www.sll.fi/mita-me-teemme/lajit/saimaannorppa/saimaannorpan-pyydyskuolemat-2000-2012

- Huom. Tilastoissa on laskettu mukaan ainoastaan viranomaisten havaitsemat varmat kalanpyydyskuolemat. Todellinen määrä on todellisuudessa huomattavasti suurempi. Syntyvyyden ja kannan koon muutosten avulla arvioituna saimaannorppien kuolleisuudesta havaittiin esimerkiksi jaksolla 2000-2009 vain 40 prosenttia.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs