Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Saimaan nieriän palautusistutuksissa kannattaa käyttää vastakuoriutuneita poikasia

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Saimaan nieriän palautusistutuksissa kannattaa käyttää vastakuoriutuneita poikasia

Tiedote.
Julkaistu: 24.01.2014 klo 11:23
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Vastakuoriutuneiden poikasten istuttaminen tuotti parhaimmat tulokset Saimaan nieriän palautusistutuksissa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkimuksessa verrattiin eri-ikäisinä istutettujen nieriöiden selviytymistä kutukaloiksi. Kutupyynnit osoittivat, että Länsi- Saimaalla sukukypsiksi saakka oli selviytynyt vain nieriöitä, jotka oli istutettu vastakuoriutuneina. Saimaan nieriä on äärimmäisen uhanalainen. Se rauhoitettiin vuoden 2014 alusta, ja sen saaliiksi ottaminen on kielletty.

Saimaan nieriän selviytyminen kutukokoisiksi on vaikeaa, sillä nieriä tulee sukukypsäksi aikaisintaan viiden, kuuden vuoden ikäisenä. Tutkimuksen mukaan yksi- tai kaksivuotiaina istutetut nieriät eivät säilyneet järvessä sukukypsyysikään asti. Jokin ominaisuus tai käyttäytymispiirre taas edesauttoi vastakuoriutuneina istutettuja, luonnonoloissa varttuneita nieriöitä selviytymään lisääntymisikään saakka. Tulos on yhteneväinen muiden, aiempien tutkimustulosten kanssa, joiden mukaan kalanviljelylaitoksella kasvatetut poikaset selviytyvät luonnossa heikommin kuin villit lajitoverinsa. On myös todettu, että ero kasvaa sitä suuremmaksi mitä vanhemmiksi poikasia kasvatetaan laitosoloissa.

Istutustutkimus toteutettiin vuosina 2002–2012 Länsi-Saimaalla, Yöveden itäosissa ja Kolovedellä. Kalastajat rajoittivat kalastustaan Länsi-Saimaalla vapaaehtoisesti välttääkseen nieriöiden joutumista pyydyksiin, ja kalastusalue nosti nieriän alamitan 50 cm:iin. Kalastuksen voimakkaampi säätely olisi todennäköisesti vielä vankistanut kutukantaa. Kolovedellä kalastus oli vähäisempää, ja osalla Koloveden tutkimusaluetta kalastus oli kokonaan kielletty. Kolovedellä nieriät säilyivät hieman vanhemmiksi kuin Länsi-Saimaalla. Kolovedellä kutupyyntejä ei pystytty toteuttamaan täysipainoisesti eivätkä tulokset sen vuoksi ole vertailukelpoisia. Sekä Länsi-Saimaalta että Kolovedeltä saatiin näytteiksi luonnossa syntyneitä nieriöitä, mikä tarkoittaa, että istutettujen nieriöiden lisääntyminen oli onnistunut.

Alkuperäistä, luonnossa lisääntyvää Saimaan nieriää on jäljellä enää Kuolimossa. Sielläkin nieriäkanta on heikko. Nieriäkantoja pyrittiin palauttamaan entisiin nieriävesiin vuosina 1991–2009. Tuolloin istutettiin valtion varoin lähes 800 000 Saimaan nieriän poikasta. Useissa järvissä nieriät tulivat pyydetyiksi liian nuorina. Istutusten tulokset jäivät heikoiksi, minkä vuoksi istutuksista luovuttiin. Saimaan nieriän emokalastoa ei pystytty uusimaan luonnosta ja perimä kaventui, mikä myös vaikutti istutusten lopettamiseen. Palautusistutusten jatkaminen edellyttää uuden emokalaston luomista luonnonvalinnan läpikäyneistä kalojen jälkeläisistä. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on aloittanut emokalaston uusimisen tämän tutkimuksen yhteydessä saatujen kutukalojen jälkeläisistä.

Tutkimukseen saatiin rahoitusta Etelä-Savon ELY-keskukselta.

Julkaisu: Eri-ikäisinä istutettujen Saimaan nieriöiden selviytyminen sukukypsiksi

Lisätietoja hankkeesta RKTL:n verkkosivuilla

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:

Tutkija Irma Kolari, puh. 0295 327 617
Tutkimusmestari Esa Hirvonen puh. 0295 327 618

 

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs