Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Saaristomeren kansallispuistossa kulotetaan nummea

Metsähallitus

Saaristomeren kansallispuistossa kulotetaan nummea

Tiedote.
Julkaistu: 08.04.2016 klo 13:54
Julkaisija: Metsähallitus

Saaristomeren kansallispuistossa Paraisten Jurmon saarella uudistetaan nummea kulottamalla 12.4 ja mahdollisesti myös 13.4. Luonnonhoidollisen polton tavoitteena on nummen uudistaminen. Luonnonhoito LIFE -hankkeen rahoittamaan kulotukseen osallistuu Metsähallituksen henkilöstöä sekä talkooväkeä.

Paraisten Jurmon saaren luonnon erikoisuuksia ovat nummet, kedot, tuoreet ja kosteat kalkkipohjaiset niityt, luhta- ja tulvaniityt, letot, merenrantaniityt ja hiekkarannat. Suomen laajimmat ja edustavimmat nummet löytyvät Jurmosta.

Nummien ja muiden perinnebiotooppien hoito pitää vastakin Jurmolle luonteenomaisen avaran maiseman puuttomana. Nummelle uudistuneet nuoret männyt ja korkeaksi kasvaneet katajat saavat väistyä nummien ja ketojen tieltä. Nummia on perinteisesti kulotettu laitumien laadun parantamiseksi. Samalla on ylläpidetty monipuolista eliölajistoa.  Tärkein syy kulottamiseen nykyisin on kuitenkin luonnon monimuotoisuuden vaaliminen. Vanhan, osin kuolleen kanervan tilalle saadaan kulon myötä ketolajistoa sekä uutta kanervaa, joka kelpaa paremmin Jurmon lampaille ja naudoille

Kulotettava alue on noin 7 hehtaarin kokoinen alue kansallispuiston mailla itäisen hiekkarannan, kappelinraunion ja Grundvikin välisellä alueella. Kulotettava alue on pääasiassa katajaa ja kanervaa kasvavaa nummea.

Poltosta aiheutuu ajoittain kauaksikin näkyvää savua. Hoitoa on suunniteltu yhdessä jurmolaisten kanssa. Metsähallituksen luontopalvelujen henkilökunta eli kymmenkunta henkilöä suorittaa itse kulotuksen. Paikan päällä tuuliolosuhteet ratkaisevat sytytetäänkö kulo, vai joudutaanko lykkäämään koko hanke myöhempään. Kulotusta tehdään tuuliolojen salliessa yhtenä tai kahtena päivänä. Poltettua aluetta vartioidaan alussa läpi yön ja sen jälkeen jatketaan päiväaikaista jälkivartiointia riittävän pitkään.


Jurmon kulotus on osa Euroopan unionin rahoittamaa ja Metsähallituksen luontopalvelujen johtamaa Luonnonhoito-LIFE-hanketta, jossa hoidetaan uhanalaista luontoa Natura 2000 -alueilla. Hankkeessa hoidetaan yhteensä lähes 1000 hehtaaria niittyjä, ketoja, puustoisia perinneympäristöjä, lehtoja ja valkoselkätikan asuttamia vanhoja lehtimetsiä

Lisätietoja  

Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelut, suunnittelija Helena Lundén, puh. 040 753 8153.

Kyselyt ruotsiksi: Trygve Löfroth, puh. 0400786990

Liitteenä oleva kuva JUrmon kulotuksesta 2014. Kuvaan tiedot: Metsähallitus/Helena Lundén

Video Jurmon kulotuksesta 2014:
https://www.youtube.com/watch?v=LpYpY46MTlQ

Liitetiedostot

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

 

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs