Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Ruokaperunaa varastoissa 124 miljoonaa kiloa

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Ruokaperunaa varastoissa 124 miljoonaa kiloa

Tiedote.
Julkaistu: 09.02.2012 klo 14:43
Julkaisija: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Tammikuun puolivälissä oli maatilojen varastoissa ruokaperunaa 124 miljoonaa kiloa. Määrä on 16 miljoonaa kiloa suurempi kuin viime vuoden tammikuussa, mikä johtuu pääosin paremmasta sadosta sekä viljelyalan kasvusta. Toisaalta ruokaperunavarastojen tyhjeneminen on ollut prosentuaalisesti edellisvuotta suurempaa. Lokakuun puolivälistä ovat ruokaperunavarastot tyhjentyneet 32 miljoonan kilon kuukausivauhtia.<--break->

Varastotilanne keskimääräinen

Perunavarastoissa olevan ruokaperunan määrä vaihtelee vuosittain melko paljon viljelyalan, satotason ja viennin määrän mukaan. Vienti on viime vuosina suuntautunut erityisesti Venäjälle, joten myös Venäjän ja muun Euroopan sato- ja varastotilanne vaikuttaa Suomen varastojen tyhjenemiseen. Esimerkiksi vuonna 2010 satotaso jäi alhaiseksi kuivuuden vuoksi, ja lisäksi perunaa vietiin paljon Venäjälle.

Viime kesänä ruokaperunan viljelyala kasvoi tilastoon kuuluvilla tiloilla 410 hehtaarilla edellisvuoteen verrattuna, vaikka ruokateollisuusperuna alan väheneminen pienensi ruoka- ja ruokateollisuusperunan kokonaisalaa 613 hehtaarilla. Lisäksi satotaso oli edellisvuotta parempi. Siksi jo syksyllä perunaa oli varastoissa edellisvuotista enemmän.

Perunan viljely ja varastot ovat voimakkaasti keskittyneet Pohjanmaan ELY-keskusten alueille. Tammikuun puolivälissä Suomen ruokaperunoista oli peräti 75 prosenttia eli 93 miljoonaa kiloa oli Pohjanmaan perunatilojen varastoissa. Kun laskuihin otetaan mukaan myös ruokateollisuusperuna, on maatilojen varastoissa perunaa 149 miljoona kiloa eli 27 miljoonaa kiloa edellisvuotista enemmän.

Tiken satotilaston ennakkotietojen mukaan oli viimevuotinen ruoka- ja ruokateollisuusperunasato 398 miljoonaa kiloa eli kolme miljoonaa kiloa edellisvuotista parempi. Satomäärää kasvatti ennen kaikkea satotason paraneminen, mutta myös ruokaperuna-alan kasvu.

Perunaa vietiin Tullin tilastojen mukaan loka-marraskuussa 1,5 miljoona kiloa, pääosin Venäjälle. Viennin määrä vastaa neljän edellisen vuoden keskimääräistä 1 - 2 miljoonaa kiloa. Tästä oli poikkeuksena talvi 2010 - 2011, jolloin vienti oli poikkeuksellisen suurta, 12 miljoonaa kiloa. Eviran mukaan ruokaperunaa vietiin EU:n ulkopuolelle 1.7.2011 - 31.1.2012 yhteensä 19 miljoonaa kiloa. Viennissä on palattu satovuoden 2009 tasolle. Tiedot ovat peräisin EU:n ulkopuolisiin maihin tapahtuvan viennin ilmoituksista.

Tilaston taustaa

Tutkimuksessa olivat mukana tilat, joilla oli ruoka- ja ruokateollisuusperunaa viljelyssä yhteensä yli kaksi hehtaaria. Ruoka- ja ruokateollisuusperunaa viljelevät tilat ja niiden tuotantoalat saatiin maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmästä. Vuonna 2011 tällaisia tiloja oli 822 tilaa ja viljelyala oli 13 261 hehtaaria. Ahvenanmaa ei ollut tilastossa mukana.

Kyselyn otosjoukko oli 399 tilaa, joilta varastomäärät kysyttiin sekä loka- että tammikuun puolivälissä. Tammikuun kyselyn vastausprosentti kohosi 97:ään.

Tilastoon liittyvä koko maan ja ELY-aluetason taulukko julkaistaan Matilda-maataloustilastopalvelussa Ruokaperunan varastotilaston kotisivulla. Kahdesti vuodessa ilmestyvän tilaston voi myös tilata veloituksetta sähköpostiin tästä.

Lisätietoja
Tike, Tilastopalvelut
Aktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen, puh. 020 77 21 374,
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@mmmtike.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs